SREDSTVA ZA ODRŽAVANJE ORALNE HIGIJENE

000001 12/02/2020 No Comments

SREDSTVA ZA ODRŽAVANJE ORALNE HIGIJENE

ČETKICE ZA ZUBE

U prošlom blogu smo detaljnije opisali vrste četkica za zube. Četkicom za zube mehanički uklanjamo zubni plak. Četkice mogu biti ručne ili električne, najbolje je odabrati četkicu s malom glavom kako bi mogli pristupiti svim plohama zuba, posebno manje dostupnima. Zbog zdravlja mekih tkiva uvijek je bolje odabrati četkicu s mekanim vlaknima.

PASTA ZA ZUBE

Paste za zube, pomoćna su sredstva u održavanju oralne higijene. Na tržištu postoji veliki broj različitih pasti za zube. Neke od njih koje razlikujemo su paste za djecu koje sadrže manju koncentraciju fluora, te su različitih okusa prikladnih za djecu. Od iznimne je važnosti koristiti pastu za zube koja sadrži fluoride. One sadrže različitu koncentraciju fluora izraženu u “ppm”, koja je označena na poleđini pakiranja paste.

informationcroatia

Za pacijente koji imaju problema s mekim tkivima, poput krvarenja desni, na tržištu postoje posebne paste za tu primjenu. One se slabije pjene jer ne sadrže sastojak za pjenjnje NLS (natrij lauril sulfat) koji inhibira učinak klorheksidina koji se nalazi u nekim tekućinama za ispiranje usta.

ZUBNI KONAC

Konac za zube pomoćno je sredstvo za čišćenje međuzubnih prostora. Preporuča se koristiti zubni konac na svim mjestima gdje ne možemo upotrijebiti međuzubnu četkicu, poput prostora između prednjih zubi.

VODENI TUŠ

Uređaj je koji izbacuje vodu pod pritiskom, te služi za čišćenje međuzubnih prostora, prostora ispod mostova i tako dalje. Mlazom vode ispiru se ostaci hrane zajedno s mikroorganizmima. U rezervoar za vodu se mogu dodati tekućine za ispiranje usta i pojačati učinak.

TEKUĆINE ZA ISPIRANJE USTA

Važno je napomenuti kako ispiranje tekućinom nije zamjena za mehaničko uklanjanje plaka četkicom za zube. Postoje različite na tržištu, mogu sadržavati CHX (klorheksidin) kao aktivni spoj. On može biti u različitim koncentracijama najčešće 0,12%, 0,20%… Tada treba izbjegavati paste za zube koje sadrže NLS. Te vodice s CHX koriste se dva puta dnevno to jest svakih 12h jer se on toliko zadržava u usnoj šupljini. Kako god okrenete nema čistih zuba bez truda!

 

Inga Vučković dr. med. dent.

https://www.stomatologija-vuckovic.hr