STEVIJA – IZVOR PRIRODNOG SLADILA

000001 21/07/2022 No Comments

STEVIJA – IZVOR PRIRODNOG SLADILA

Dok aspartam i saharin dalje vladaju scenom zaslađivača, izuzetna biljka zvana stevija još uvijek je relativno nepoznata. Zašto bi biljka koja je mnogo slađa od šećera, može se koristiti pri termičkoj obradi, sigurna je za dijabetičare i nema energetsku vrijednost, ostala nepoznata?

Nažalost, FDA (Američka agencija za hranu i lijekove) je kroz dugi period uspjela zadržati steviju van tržišta. Međutim, u zadnje su vrijeme proizvodi stevije ipak sve prisutniji na tržištu. Stevija je kao sladilo, bila izuzetno popularna 1980ih, te se nalazila u velikom broju proizvoda. Međutim, 1986. godine FDA je iznenada pokrenula postupak kojim se zabranjuje uporaba stevije kao zaslađivača. Deset godina kasnije Znanstveni odbor za hranu Europske komisije slijedi uredbe američkog ureda i također zabranjuje steviju uz zaključak da ne postoje zadovoljavajući podaci koji podupiru sigurnu uporabu tog proizvoda. Nakon pozornije analize bilo je vidljivo da ti zakoni nisu znanstveno utemeljeni.

informationcroatia

Pravnici su tvrdili kako se sve to dogodilo jer je stevija prirodna, moćna, ne može se patentirati, te je stoga prihvatljive cijene i kao takva je prijetnja umjetnim, farmaceutskim sladilima i alkoholnim šećerima ksilitolu, manitoliu, sorbitolu. Stevija je tek u siječnju 2009. dobila GRAS status – generalno prepoznatljiva kao neškodljiva. Danas se stevija ponovno vraća na tržište i sve je zanimljivija potrošačima, te čak i velike kompanije poput Coca-Cole i Pepsi koriste ekstrakte stevije umjesto drugih umjetnih sladila.

Danas se stevija komercijalno uzgaja u Paragvaju, Brazilu, Urugvaju, Izraelu, Australiji, Japanu i mnogim drugim zemljama gdje je prepoznata kao „šećer novog doba“. U Hrvatskoj se stevija pokušala pokusno uzgojiti 2006. godine s tendencijom komercijalnog uzgoja. Proizvodi se mogu dodati u čaj i kavu, kuhane i pečene proizvode, prerađenu hranu i piće, voćne sokove, duhanske proizvode, kolače, gume za žvakanje i napitke. Stevija je dostupna kao svježi ili osušeni prah, vodeni ekstrakt i u obliku tableta. Obzirom na njenu moć zaslađivanja, potrebno je znatno manje stevije u odnosu na šećer, da bismo postigli željenu razinu slatkoće.

Istraživači govore o steviji kao prirodnom zaslađivaču koji istovremeno jača srce, snižava previsoki krvni tlak, smanjuje razinu mokraćne kiseline u krvi i olakšava probavu, a izvrsno je sladilo za dijabetičare jer snižava razinu šećera u krvi, a ne utječe na inzulin.

Ono što ju još čini izrazito zanimljivom je da inhibira pojavu karijesa i zubnog plaka i ne predstavlja izvor hranjivih tvari mikroorganizmima (bakterije i kvasci). Uzimajući u obzir njenu potencijalnu korist, stevija je biljka koja zaslužuje više pažnje od strane istraživača i prehrambene industrije. Svi, kojima je u interesu regulacija šećera u krvi ili oni koji bi trebali voditi računa o energetskom unosu, trebali bi biti upoznati sa izvanrednim osobinama stevije. Stevija predstavlja idealnu alternativu šećeru i njegovim zamjenama. Štoviše, doprinosi zdravlju, te su joj sigurnost i efikasnost dokazane kroz stotine godina.

 

Ivona Brodić, mag.nutr.
Nutrition ID d.o.o.
www.nutrition-id.hr