ŠTO SVE DJECA MOGU SAMA I S KOLIKO GODINA?

000001 11/05/2020 No Comments

ŠTO SVE DJECA MOGU SAMA I S KOLIKO GODINA?

Za svako pa i najmanje dijete nešto što samo napravi, zanimljivo je i važno iskustvo, koje će mu pomoći da odraste i postane neovisno. S poticanjem djeteta na samostalnost treba započeti što ranije. Već u drugoj godini života većina djece puno toga želi samo isprobati, pokaže li i vaše dijete sličan interes, podržite ga u tome. Neka se dijete samo oblači ili hrani čak i ako će hrane više biti na odjeći i na podu nego u njegovim ustima. Unatoč djetetovoj nespretnosti i sporosti budite strpljivi i kad pogriješi nemojte odmah priskočiti u pomoć, već mu dajte šansu da ponovo pokuša. Pritom ga hrabrite i hvalite za svaki pokušaj. Uzmite dovoljno vremena i naoružajte se strpljenjem (ne nervirajte se ni zbog prljavog poda ili razbijenog tanjura).

Sve je lakše kroz igru

Dijete se kroz igru može hraniti, oblačiti, obuvati i prati zube lutki ili medvjediću. Češlja ih i za njih postavlja stol. Osamostaljivanje u hranjenju olakšajte posebnim dječjim priborom, koji se ne lomi i s kojim se dijete ne može ozlijediti, a oblačenje odjećom i obućom koja se lako oblači i skida. I u drugim situacijama pustite dijete da što prije postane samostalno, pronađite ravnotežu između svoje brige i zaštite te djetetove težnje da proba nešto novo.

Kada ono „odluči“ savladati stepenice, omogućite mu i to, ali samo ako se radi o njih nekoliko te ga stalno držite na oku.

informationcroatia.com

Djeca vole imitirati odrasle i drugu djecu. Trogodišnjaci žele pomoći pri obavljanju različitih kućanskih poslova, primjerice postavljanju stola, kuhanju i čišćenju. Kako djeca rastu i razvijaju se, postaju odgovornija i samostalnija. Neka vam dijete pomaže kad god to poželi te mu ovisno o zrelosti, u 4, 5 godini dajte i neku pravu, vrlo jednostavnu obavezu. Zadužite ga za pospremanje vlastitih igračaka, a ako pokaže interes i za postavljanje košare za kruh i salveta na stol ili brisanje prašine. Da bi mu obaveza prešla u naviku, svakodnevno ga podsjećajte na nju. Ako to ne ide, nemojte forsirati, inzistirajte samo na pospremanju igračaka, dok za ostalo pričekajte neko bolje vrijeme.

Kada dijete konačno usvoji određene vještine, bilo da se radi o hranjenju, odijevanju, pranju ili drugim aktivnostima, pustite ga da to obavlja samostalno. Umiješajte se jedino kad ono to samo zatraži ili u opasnim situacijama na primjer kada želi samo oštrim nožem odrezati kruh ili bez držanja za ruke prijeći prometnu cestu.

Ako nepotrebno pomažete djetetu i sputavate njegovu samostalnost, kod njega razvijate osjećaj nepovjerenja u njegovu snagu i sposobnosti, pa će i ono manje vjerovati u sebe.

Jeste li znali što sve djeca mogu i s koliko godina?

Samostalno hranjenje: 1 g.
Pranje ruku i umivanje: 1,5 g.
Pranje zubi: 1,5 g.
Oblačenje i svlačenje: 2 g.
Kontrola sfinktera: 2,5 g – 3 g.
“Puhanje” nosa: 2 g.
Spremanje igrački: 2 g.
Vezanje vezica na patikama: 5 – 6 g.
Češljanje: 5 – 6 g.
Spremanje tanjura iza jela: 4 g.
Spremanje kreveta: 4 g.

Manja djeca imaju puno više volje nego sposobnosti, budite strpljivi, ne obraćajte pažnju na kvalitetu već pohvalite dobru volju. Samostalno dijete je uvijek zadovoljno dijete.

 

Mr. spec. Žana Pavlović

https://www.facebook.com/zana.pavlovic.3

 

Information Croatia

Kategorije : Knjige
Oznake :