STRAHOVI VEZANI UZ HIPNOZU

000001 17/01/2019 No Comments

STRAHOVI VEZANI UZ HIPNOZU

Među morem pozitivnih i uspješnih hipnoza, imala sam i drukčija iskustva. Klijenti su znali doći s različitim strahovima od hipnoze, no većina je te strahove i prebrodila nakon prve terapije. Do sad nisam još radila s „nevjernim Tomom“, ali su pojedinci znali zvati u ime svoje punoljetne djece, braće ili supružnika. A objasnit ću vam u nastavku zašto hipnoza na taj način ne djeluje i zašto se ne može nikoga natjerati na promjenu.

Najčešći strahovi vezani uz hipnozu s kojima sam se do sad susrela:

– Neću se moći probuditi.

– Otkrit ću sve svoje tajne.

– Usadit će mi se u glavu nešto bez mog dopuštenja.

Istina u svezi tih strahova:

– Klijent u hipnozi ne ulazi u san, već ulazi u theta stanje moždanih valova u kojem je njegov fokus na sugestijama koje čuje. U svakom trenutku, klijent snagom vlastite volje može prekinuti stanje hipnoze ili reći terapeutu da ga „digne“ iz tog stanja.

– Klijent neće otkriti ništa što ionako ne bi podijelio s terapeutom. U hipnotskom stanju nema otkrivanja tajni ili govorenja preko vlastite moralne vertikale.

– Prije svake terapije hipnozom, terapeut ugovara ciljeve rada i u sklopu uvodnog razgovora dobiva suglasnost klijenta za rad. Klijent je upoznat s onim što ga očekuje i vođen je tijekom cijelog procesa za njegovu najveću dobrobit. Tijekom procesa, ukoliko klijent odluči iz nekog razloga prekinuti taj proces, ima apsolutno pravo na to i snagom vlastite volje može to napraviti sam ili zamoliti terapeuta da učini to za njega.

U nastavku ću podijeliti s vama jedno zanimljivo iskustvo.

Ivan (42) čuo je za uspješno iskustvo hipnoze preko kolege i odlučio me kontaktirati. Došao je na hipnoterapiju s malom dozom straha kako će to sve izgledati, no s velikim povjerenjem prema koleginoj preporuci. Na kraju je imao odlično prvo iskustvo hipnoterapije gdje je ušao u duboko stanje hipnoze i proživio ponovno svoju mladost u kojoj je imao prilike osvijestiti i otpustiti bolne točke koje je potisnuo. Nakon terapije, oduševljeno je zaželio isto iskustvo i za svoju suprugu. Tad sam mu naglasila kako supruga mora imati želju doći na hipnoterapiju jer inače neće funkcionirati. Ivan me nazvao nekoliko dana kasnije kako bi se zahvalio, ispričao mi je kako se osjeća te izrazio želju da naruči termin za svoju suprugu.

Za tjedan dana, Ivan i njegova supruga Marija (37) došli su kod mene. Tijekom uvodnog razgovora, Marija je bila nervozna, a Ivan uzbuđen. Prije početka Marijine terapije, zamolila sam Ivana da izađe van i da ostavi suprugu samu kako bismo mogle započeti. No, idućih sat vremena, Marija i ja nismo radile hipnozu, već smo vodile ugodan razgovor u kojem mi je ona objasnila kako ne želi ulaziti u svoju podsvijest jer se boji i da je najiskrenije takve stvari u ovoj fazi života ne zanimaju. Rekla mi je kako je došla ovdje radi poštovanja prema suprugu, ali da nije spremna za ikakav dublji ili drukčiji iskorak. Iako sam joj objasnila najbolje što sam znala zašto hipnoza nije opasna i kako pomoću nje može upoznati bolje samu sebe, ona je i dalje bila vrlo čvrsta u svom stajalištu. Bila sam zahvalna što je bila iskrena i što je poštovala svoj osobni put. Rastale smo se s ugodnim emocijama i svaka sa svojim lekcijama.

Već sam se nekoliko puta u životu uvjerila kako ne možemo ništa napraviti za nekoga drugog, štoviše, možemo samo pogriješiti ukoliko se miješamo u tuđu slobodnu volju. Ponekad i najljepša iskustva ne možemo objasniti ili pokloniti nekome, dok oni za njih nisu spremni. Ne možemo odlučivati za svoje partnere, djecu, roditelje, braću, sestre ili prijatelje, ali možemo odlučivati za sebe i svojim odabirom biti primjer drugima.

Ljepota je u puštanju svakoga da bude na svom putu, koliko god taj put bio različit od našeg. A toliko smo različiti i jedinstveni.

„Živi i pusti druge da žive.“

Možda se baš u tome i skriva lakoća življenja.

Do ponovnog susreta.

 

Una Čulić

www.autentik.hr
https://www.facebook.com/autentikspirit/
https://www.youtube.com/channel/UCLQqJh1X6lGpdeXgsMq1iOw

 

Oznake :