SUHA USTA (XEROSTOMIA)

000001 21/03/2019 No Comments

SUHA USTA (XEROSTOMIA)

Nedavno mi je došla pacijentica u ordinaciju i požalila se na neobičan problem. Vrlo često ima osjećaj teškog gutanja, problema u izgovaranju nekih riječi, ali kaže, vjerojatno sam jela jako slanu hranu, pa sam žedna i imam suha usta.

Stanite, stanite, kažem ja.

Ajmo od početka.

Dakle, postoji simptom „suha usta“, koji može biti kao posljedica raznih stvari. Sad ću vam pokušati malo razjasniti, pa ćete moći lakše odlučiti od kuda početi.

Stomatologija

Normalna zdrava usta moraju biti vlažna, s dovoljno sline. Kao kod peseka kad kažemo da mora imati vlažnu njuškicu kad je zdrav.

Slina treba biti prozirna i rijetka.

Ona je jako važna jer nam pomaže u razgradnji hrane, žvakanju, djeluje antibakterijski, olakšava gutanje.

Ako žlijezde slinovnice luče premalo sline, to zovemo HIPOSALIVACIJA. Pacijenti to osjećaju kao suha usta, to zovemo XEROSTOMIA.

Uzroci nastajanja xerostomie su razni:

1. Bolesti žlijezda slinovnica – kamenci, tumori, upale
2.  Sistemske bolesti – Sjoegrenov sindrom, avitaminoze A i B vitamina, dijabetes
3. Zračenje – vrlo često pacijenti na zračenju imaju problema s manjkom sline, a time i karijesima na zubnim vratovima
4. Dehidracija – smanjeno uzimanje tekućine, temperatura, napori
5. Psihička stanja – depresija, anksioznost, nesanica, ovisnosti
6. Lijekovi – antidepresivi,antipsihotici, diuretici, benzodiazepini
7. Loše navike – pušenje

Posljedice suhoće u ustima su otežano žvakanje i gutanje hrane te govor, a i suhoća usta zbog koje se pacijenti često bude noću. Također kod pacijenata nakon zračenja i posljedičnog smanjenog lučenja sline, tipičan je karijes u donjem dijelu zuba uz zubno meso-desni (to se naziva cervikalni karijes).

Pacijenti koji nose proteze uz smanjeno lučenje sline skloniji su nastanku gljivičnih infekcija usne šupljine Candidom albicans.

U terapiji pacijenti mogu koristiti žvakaće gume i bombone bez šećera, dvopek i slično, koji poboljšavaju stimulaciju sline. Savjetuju se češći gutljaji manje količine vode. Zatim, ispiranje usne šupljine čajem od korijena bijelog sljeza.

Postoje i gotovi preparati umjetne sline različitih proizvođača koje je moguće kupiti u ljekarni. Bitno je kod ozubljenih pacijenata da obrate pozornost na preparate umjetne sline koji imaju nizak pH (kiseli su) jer mogu štetno djelovati na zubnu caklinu.

Kako bi se spriječilo nastajanje karijesa preventivno se koriste preparati visoke koncentracije fluora (topikalna floridacija zuba). Stomatolozi vam mogu ponuditi jednu od metoda floridacije zuba u ordinaciji dentalne medicine.

Ako primijetite neke od prethodno navedenih simptoma koji se javljaju zbog suhoće usta javite se svojem doktoru dentalne medicine kako bi što lakše pronašli uzrok ovog jako neugodnog simptoma te odabrali pravu terapiju i daljnje liječenje.

 

Inga Vučković dr. med. dent.
https://www.stomatologija-vuckovic.hr