ŠUMSKI INTERVJU S PROLJETNICAMA

000001 16/07/2019 No Comments

ŠUMSKI INTERVJU S PROLJETNICAMA

Radi vrlo blage zime, proljeće nam je pokucalo na vrata prije nego što smo možda očekivali.
I baš iz tog razloga, želja da vidim u kakvom je stanju priroda jednostavno me natjerala da posjetim obližnju šumu.
I osjećaj me nije prevario. Šuma već naveliko blista, prepuna prvih vjesnika proljeća.
Ovaj put htio sam dokumentirati svoje viđenje ovih krasnih cvjetova na malo drukčiji način.

Možda vam prva asocijacija bude makro objektiv, poput Sigme 180mm koju koristim…, ali ipak glavnu riječ ovaj su put vodile Sigma 35/1.2 Art i Sigma 24/1.4 Art.
Širokokutni prime objektivi s velikim otvorom blende! A nisu macro, iako sam ih koristio baš kao da jesu.

Zahvaljujući prilično dobrom fokusiranju na blizinu kod oba objektiva, zakoračio sam u close up područje nalik na makro što mi je dalo interesantnu perspektivu i dubinu. A dubina polja oštrine je vrlo mala, odnosno plitka. I baš je to ono što sam htio postići!

Imati u fokusu samo jedan sićušni dio cvijeta, tek toliko da se može identificirati, a da pozadina bude čim više zamućena.
I wow! Doista, ovo izgleda odlično. Nešto što s nekih običnim F2.8 prime ili zoom objektivom nije moguće dobiti. I zato ove objektive obožavam, pogotovo u kombinaciji s mojim Sony fotoapartom koji iz njih izvlači ono najbolje. Vrhunsku rezoluciju i detalje, uz divno pozadinsko zamućenje.

I dan je bio divan, čas bi sunce pokazalo svojim zrakama put do cvijeća i zagrijalo zrak i odmah izmamilo pčele i leptire. Ali ubrzo bi oblak napravio sjenu i sve bi utihnulo. Zatim bi opet sunce vratilo marljive pčele na posao, dok sam ja strpljivo čekao u ritmu s prirodom da mi donese pčelu do cvijeta.

Za tu sam priliku ipak koristio vjernu Sigmu 180mm makro i drugi Sony fotoaparat sa svojih nevjerojatnih 20 slika u sekundi, a upravo je jedna od tih 20, zaustavila ove trenutke, tog prelijepog proljetnog dana.

 

Petar Sabol, MFIAP, EFIAP/DIAMOND1, EPSA, SONY Imaging Ambassador

Kategorije : Foto
Oznake :