SVI SMO MI GRUNTOVČANI

000001 14/08/2019 No Comments

SVI SMO MI GRUNTOVČANI

„Gruntovčani“ su rođeni iste godine kad i ja. O Bože , nemate pojma kako sam luđački  volio, a i još volim tu seriju! Martin Sagner nas je dakle na žalost napustio i ne mogu, a da u spomen na našeg Dudeka, tog tihog i skromnog lika ne napišem koju riječ.

Bez ikakvih izgleda da se ikada izdigne iz gruntovečkog blata, Dudek nam je, ne mareći za svoju naivnost, u svega deset epizoda ove serije u vječnost prenio što je to bezuvjetna ljubav. I ako malo bolje promislim nema te osobe koja bar ponekad ne bi ispala Dudek u određenoj životnoj situaciji. Netko na poslu, ili kod kuće, netko za volanom, u redu u pošti, netko kad bira vlast, a netko kad vlast obnaša. No nikako nemojmo zaboraviti da nismo cijepljeni ni od toga da budemo s vremena na vrijeme i oni koji druge činimo Dudekima.

Stoga nemojmo se zanositi  time, kako je nama uvijek najteže, jer ni Dudek sam nikada nije previše očajavao nad svojom, već više nad sudbinama drugih.

Kad Dudek u epizodi pod naslovom „ Babica su nakanila hmreti“ nogom ispuca loptu, vraćajući je djeci na tek sagrađenom seoskom igralištu, to čini toliko uvjerljivo nespretno, da je gledatelju odmah jasno koliko je velika majstorija glumcu potrebna da to tako savršeno izvede.

Martin Sagner u toj i bezbroj drugih situacija u kojima bi se njegov Dudek našao, otkrivao nam je lakovjernost, nesigurnost, nespretnost, napaćenost, ali i svu radost življenja jednog čovjeka. Iako prelošom nogometnom tehnikom, ta lopta vraćena je u život, natrag djeci, koja će se njome sigurno bolje koristiti  nego Dudek. A upravo tome se i nadamo, da će iza nas doći generacije koje su sigurnije, spretnije, koje se ne daju navesti na bilo što, pa će onda valjda i manje patiti.

Ova mala gesta loše dodane lopte onima koji dolaze, pokazuje svu veličinu onoga koji se ne snalazi u životnoj igri, ali je spreman tu igru prepustiti nekome kome je ona bitnija ili kako se to često na utakmicama pjeva: „ Baci loptu da se igramo!“.

Zato hvala na toj lopti i svemu ostalome, Martinu Sagneru i Dudeku, koji možda nije znao igrati nogomet, ali je po svom velikom srcu bio Messi!

 

Hrvoje Kečkeš

 

Kategorije : Gluma
Oznake :