TAJ ČAROBNI SAT IZA KOJEG SE NE JEDE

000001 29/01/2020 No Comments

TAJ ČAROBNI SAT IZA KOJEG SE NE JEDE

Koliko ste puta dobili savijet da ne jedete iza 18 h? Koliko ste puta pokušali držati se takvog režima? Hoćemo li stvarno gubiti kilograme samo zato što ne jedemo iza tog magičnog sata? Ovo je relativno popularna metoda koju mnogi uvrštavaju u svoju svakodnevicu s ciljem gubitka viška kilograma. Probat ćemo na primjeru objasniti kako to funkcionira.

Radi boljeg razumijevanja, prvo ćemo definirati cjelodnevne energetske potrebe. Naše dnevne energetske potrebe su zbroj tri komponente: energije bazalnog metabolizma, tjelesne aktivnosti i termičkog efekta hrane. Bazalni metabolizam je energija koju tijelo troši u mirovanju. To je energija koja nam je dnevno potrebna za rad svih organa (srca, bubrega, jetre…) i ona ovisi o spolu, dobi, tjelesnoj masi i visini svakog pojedinca.

informationcroatia

Da cijeli dan ležite i spavate, tijelo će potrošiti energiju bazalnog metabolizma jer mu je ona potrebna za preživljavanje. Energija koju trošimo na tjelesnu aktivnost je najvarijabilnija komponenta i uvelike se razlikuje od osobe do osobe.

Za svaki pokret koji dnevno napravite je potrebna dodatna energija, pa tako postoji velika razlika ovisno o tome radite li sjedeći ili fizički zahtjevan posao, provodite li svoje slobodno vrijeme aktivno ili pasivno i bavite li se sportom. Treća komponenta je termički efekt hrane. To je energija koju tijelo troši na probavu konzumirane hrane i ona iznosi 10% zbroja bazalnog metabolizma i tjelesne aktivnosti. Dakle, kada sve te komponente zbrojimo, dobijemo cjelodnevne energetske potrebe organizma.

Zamislimo sada dvije sestre blizanke, Anu i Maju. Ana i Maja jedanke su tjelesne mase i visine, obje imaju jednake životne navike i odlaze zajedno 3 puta tjedno u teretanu gdje rade iste vježbe. I jednoj i drugoj dnevne energetske potrebe iznose 2000 kcal. Ana trenutno nije zadovoljna svojom tjelesnom masom i želi skinuti nekoliko kilograma. Odlučila je da neće jesti iza 18 h. Maja ne gleda na sat i večera joj često bude i iza 23 h, netom prije spavanja. Ana do 18 h unese ukupno 2500 kcal, dok Maja sa svojim kasnim obrokom pojede ukupno 1800 kcal.


Sjećate se da i jednoj i drugoj treba ukupno 2000 kcal? Što će se onda dogoditi?

Bez obzira što ne jede nakon 18 h, Ana neće smršavjeti već će dobiti na masi jer pojede 500 kcal više nego što joj dnevno treba. Ako to ponovi svaki dan, ona će na kraju mjeseca nakupiti oko 1,5 kg masnoga tkiva. Za razliku od nje, Maja bi na ovaj način na kraju mjeseca izgubila oko 700 g masnog tkiva bez obzira što tako kasno večera.
Shvaćate što želim reći?

Bitan je ukupni kalorijski unos u 24 h. Ako ste unijeli manje nego što trbate, mršavit ćete. Unesete li više, dobivat ćete na masi. Kada ste unijeli te kcal? To nije bitno. Bitno je koliko!

Rasporedite svoje glavne obroke na 3 energetski podjednaka dijela, priuštite svome tijelu ravnomjerni dotok energije i nutrijenata tokom cijelog dana. Ukoliko želite izgubiti na tjelesnoj masi, birajte energetski siromašnije namirnice i podjednako smanjite svaki od ta 3 obroka.

Ako trebate pomoć, obratite se nutricionistu! Tijelo će vam dugoročno biti zahvalno!

 

Ivona Brodić, mag.nutr.
Nutrition ID d.o.o.

www.nutrition-id.hr