“Teatralna” gluma

000001 15/01/2019 No Comments

“Teatralna” gluma

 Koliko ste puta gledajući neki film ili TV-seriju primijetili kako glumci govore pretjerano glasno i neprirodno razgovijetno, prenaglašeno gestikuliraju te čitavom svojom pojavnošću ostavljaju prilično neuvjerljiv dojam? Siguran sam da ste mnogo puta doživjeli takvo iskustvo.

Posljedica je to uglavnom navike iz kazališne prakse, gdje ne postoje različiti planovi, kutevi i rakursi snimanja, baš kao ni udaljenosti mikrofona od izvora zvuka. U kazalištu glumac igra tako da ga se vidi i čuje i u posljednjem redu publike, što nerijetko iziskuje pretjerivanje u izričaju.

Teatralnu glumu u naslovu namjerno sam stavio u navodnike, jer ne radi se tu doslovno o glumi kakva se prakticira i poželjna je u kazalištu. Nasljeđe je to teatarske tradicije koja seže duboko u prošlost, u vrijeme kada su kazališne pozornice zbog svojih tehničkih zadatosti jednostavno zahtijevale takvu, možemo slobodno reći, karikiranu izvedbu. Danas ćete sve rjeđe naići na glumu tog tipa, osim, naravno, ukoliko se radi o stiliziranom pristupu, prilikom kojeg se takva prenaglašena gluma namjerno koristi kao stilsko sredstvo. Dakle, valja izbjegavati atribut “teatralna” za glumu koja je prenaglašena, neadekvatna i, jednom riječju, loša.

Dobar redatelj trebao bi primijetiti sklonost glumca ka pretjerivanju i uputiti ga kako da to ne radi. Postoji čitav niz anegdota koje zorno ilustriraju ovaj problem i njegovo rješavanje. Čuvena je ona u kojoj se glasoviti britanski glumac Michael Caine našao po prvi put u Hollywoodu i tražio savjet ništa manje slavnog, već prekaljenog kolege Johna Waynea. Ovaj mu je rekao otprilike nešto kao: “Govori što manje, što polakše i što tiše.”

I slavni Jack Lemmon, tada glumac s već bogatim kazališnim iskustvom, u svojoj prvoj suradnji s Billyjem Wilderom naišao je na neočekivane i zbunjujuće instrukcije. Naime, Wilder je iz repeticije u repeticiju tražio od njega da igra “sve manje i manje”. Nakon nekoliko takvih pokušaja, vidno iziritirani Lemmon upitao ga je: “Pa dobro, što vi hoćete od mene; da uopće ne glumim?!” “Upravo to!”, spremno je odgovorio Wilder.

A veliki Spencer Tracy je, pak, duhovito kazao: “Glumi kako hoćeš, samo nemoj da se primijeti.”

 

Zvonimir  Rumboldt

https://www.facebook.com/zvonimir.rumboldt

 

 

 

 

Kategorije : Gluma
Oznake :