UMJETNOST STRPLJIVOSTI

000001 06/11/2020 No Comments

UMJETNOST STRPLJIVOSTI

Vjerojatno se čar filmova, književnosti i umjetnosti uopće, nalazi u ponuđenom odmaku od stvarnosti.
Mi ponekad dolazimo pred knjigu ili filmsko platno ili slikarsko platno, „nabrušeni“, izživcirani stvarnim svijetom, neprestanim pritiscima tog istog svijeta i našim svakodnevnim zadacima.

I još pod punim utiskom stvarnosti i dok su naša čula još uvijek impregnirana stvarnošću, uranjamo „nemilice“ i nimalo ne čekajući, u knjigu, u film, u slikarsko platno, u strip, u fotografiju, samo kako bi pobjegli što dalje od stvarnosti.

Uranjamo u onu knjigu, onaj film, ono platno, onaj strip, onu fotografiju koji nas u tome mogu zadržati na dulje vrijeme i zaštititi od stvarnosti barem na tren, a da nas odmah ne „isporuče“ van u stvarnost iz koje smo i došli i od koje pokušavamo „pobjeći“ uranjajući u umjetnost – jer upravo to tražimo i trebamo.

Tražimo pogodan „trbuh kita umjetnosti“ u kojem ćemo počivati sve dok ne zaboravimo na sebe i vlastite probleme, sve dok nas „kit umjetnosti“ nakon nekog vremena ne „isporuči“ van – u stvarnost iz koje smo i došli – i dok ne postanemo svjesni nanovo svega što nas okružuje.

A zatim kreće sve iz početka…

informationcroatia

Ponovo proživljavamo stvarnost i odmah zatim ponovo tragamo za nekom dobrom knjigom, filmom, slikom, predstavom, stripom ili fotografijom, dobrima po našem ukusu, jer sve je stvar ukusa.

Sve je stvar našeg subjektivnog doživljavanja i u umjetnosti rijetko tko može biti objektivan, jer to je naprosto nemoguće zbog uključivanja i neprestanog protoka naših emocija, koje nas sprječavaju u donošenju „objektivnih“ odluka.

Sve gore nabrojano, uspješno prikrivanje stvarnosti za naša čula i prigušivanje svih „nus pojava“ stvarnosti, sve je to ono što tražimo od istinske umjetnosti…

Svakako da od nje tražimo da ona zavara našu percepciju i „odglumi“ neki drugi svijet, koji je za nas bolji i sigurniji, nego što je to ovaj u kojem trenutno jesmo…

Na taj način jedini pravi prostor kretanja u današnje vrijeme postaje naša mašta.

Ulazimo u našu maštu i tamo ostvarujemo sve naše slobode, sve naše želje i htijenja…

Čekamo kada će se nešto slično dogoditi i u stvarnosti…

Odnosno, nadamo se tome…

Usrdno se nadamo…

 

Tihomir Mraović

Tečajevi dronova