UREĐENJE VRTA I DVORIŠTA PO FENGSHUI PRINCIPIMA

000001 25/06/2022 No Comments

UREĐENJE VRTA I DVORIŠTA PO FENGSHUI PRINCIPIMA

Imati vrt je veliko bogatstvo. Uvjerili smo se u to kroz ovu pandemiju koja nas je osudila na život u četiri zida. Boravak u vrtu potiče zaigranost, kreativnost, spoj sa sobom i dokazano je da ima važnu ulogu za naše pozitivno mentalno i fizičko zdravlje. Imati zdrav i bujan povrtnjak ili cvijetnjak i gledati ga kako se razvija kroz naš interijer, neopisiv je doživljaj koji u nama budi jako pozitivan osjećaj iz kojeg dalje djelujemo kroz osobne odnose i posao.

Proljetno buđenje

Stiglo nam je proljeće i reći ću samo – napokon  jer je vrijeme za buđenje, optimizam, jačanje zdravlja koje nam je jako potrebno da bi mogli krenuti u nove životne pobjede.

Upravo to nam donosi element drva koje je u feng shuiju simbol zdravlja, vitalnosti, novih ideja, optimizma, kreativnosti i rasta. Veže se uz proljeće kad se energija počinje kretati uzlazno i kad se priroda budi.

Najbolja pozicija za sadnju stabla u vrtu

Najjednostavnija formula za sadnju drveta je prvo promotriti što se nalazi u okružju. Ako iza vaše kuće već postoji neki objekt ili drveće tada vam ne treba dodatna „zaštita iza leđa” jer je već imate.

Gledajte onda što se dešava s bočnih strana. Obično nam istočna strana treba biti malo viša od zapadne. Nemojte saditi drvo preblizu kući, jer ako prevlada kuću, narušava se ravnoteža. Drveće nije preporučljivo saditi ni nasuprot ulazu jer bi moglo predstavljati zapreku, blokirati ulazak energije u prostor.

Općenito povoljnije su voćke i drveće koje daju plodove jer samim time privlače ostale ptice, insekte i druge životinje koje donose aktivnu životnu energiju.

Prirodna lokacija drveta bi trebalo biti na istoku i jugoistoku, pogotovo ako želite pojačati ili aktivirati polje života koje je vezano uz zdravlje i priljev energije.

Drvo u interijeru

Priljev energije i zdravlja možete donijeti i u interijer. To možete učiniti tako da u prostor smjestite više drvenih detalja ili da obojite jedan zid u zelenu boju. Možete se poigrati s okomitim i uskim uzorcima.

Drvo nam zaista prikazuje svoju dobrobit na toliko različitih načina. Sigurno ste se barem jednom našli u nekoj planinskoj drvenoj kućici i odmah osjetili tu toplinu i dobrodošlicu koje drvo pruža gotovo odmah čim ga ugledate ili kročite u takav ambijent.

Za boravak u betonskim zgradama i uredima, drvo je zaista važno u opremanju interijera. Upravo ovaj element i prirodni materijali naročito su važni kad planirate namjestiti dječju sobu, za pravilan rast i razvoj.

informationcroatia.com

Bambus – predstavnik sreće, zdravlja i dugovječnosti

Meni jedan od najdražih pripadnika elementa drva je bambus. On pripada obitelji trava, a potječe iz istočne Azije.

Bambus krasi dugovječnost, snaga, fleksibilnost, ljepota, rast, ali i mogućnost transformacije u toliko drugih korisnih predmeta. Koristi se kao hrana, građevinski materijal, za izradu papira, vodovodnih cijevi te razne dekorativne svrhe. Stabljika bambusa je izuzetno čvrsta i jaka, a lišće je nježno i šuškavo. Poznat je po svojoj dugovječnosti i izdržljivosti. I ja sam u svoj vrt zasadila bambus jer je prekrasna dekorativna biljka, uvijek zelena, izdržljiva gotovo u svim uvjetima, pa i na niskim temperaturama.

Biljke koje nose energiju drva

Biljke koje još pripadaju elementu drva su sve one s vitkim i visokim stabljikama, brzorastuće, a najviše one što rastu u proljeće – vjesnici proljeća: tulipan, narcis, visibabe.

Tu se pridružuje i proljetno povrće poput luka, šparoga, celera, peršina, poriluka, blitve. Te biljke najbolje uspijevaju na istoku i jugoistoku vrta.

Hrana koja raste u proljeće sadrži upravo onu energiju koja nam je u proljeće i potrebna. Na primjer, špinat obiluje željezom koje nam daje snagu, a snaga nam pak treba kako bismo svoje svježe ideje mogli realizirati bez napora i umora.

Većina stručnjaka iz područja nutricionizma preporučuje provođenje detoksikacijskih kura upravo u proljeće, a obzirom da biljke i ljudi prate iste prirodne ritmove, proljeće je razdoblje u kojem najviše možemo učiniti nešto za sebe, kako bismo se obnovili i pomladili.

Biljke i cvijeće koje je dobro imati u vrtu

Ne postoji popis biljaka i cvijeća koje donosi dobrobit, već treba uzeti u obzir podneblje u kojem se nalazite, odnos sunca i sjene, mokrog i suhog te aktivne i pasivne zone.

Također, važno je shvatiti što vlasnici vrta žele postići. Ako imate djecu sigurno nećete saditi trnovite biljke, oštre i šiljaste. No, ukoliko vam je iz nekog razloga potrebna zaštita od nekih vanjskih faktora, na primjer neprimjereno okružje, negostoljubiva okolica, tada ćete možda poželjeti imati i poneku biljku zaštitnicu poput kaktusa ili divlje ruže koja će vam pomoći ”braniti” vaš posjed. U skladu s tim elementima treba pristupiti uređenju vrta.

Neke biljke bolje uspijevaju na suncu, druge pak u sjeni, neke trebaju više vode, druge manje. Tako se isprepliće yin i yang koncept koji je nužan za dobar feng shui vrta.

Želim vam puno novih ideja, optimizma i zdravlja jer ova energija je upravo ta koja će vas podržati u vašim ciljevima i željama.

 

Lana Anderson
www.domusdecorum.com