Veganstvo, biljna prehrana i život

000001 18/01/2019 3 Comments

Veganstvo, biljna prehrana i život

Bolje navike, bolji život

Bolja kvaliteta života je nešto u što vrijedi uložiti vrijeme i trud. U ovom blogu ću podijeliti s vama savjete o tome kako uljepšati kvalitetu života sa zdravim navikama, vježbanjem i prehranom. Ispričat ću vam i priču o biljnoj prehrani i veganstvu jer smatram da takav životni stil pozitivno utječe na naše zdravlje, energiju i snagu, kao i na druga živa bića i održivost planete na kojoj živimo.

U svijetu se dešava velika pozitivna promjena. Sve više ljudi osvještava i preispituje svoje navike i naučene načine funkcioniranja – kako bi mogli još bolje funkcionirati, biti zadovoljniji sa sobom… i pozitivno utjecati na svijet oko sebe. Kako bi to mogli postići, potrebno je bolje upoznati svoje navike. U djetinjstvu smo naučili puno toga što kao odrasli rijetko preispitujemo i mijenjamo uglavnom zato jer smo većinu tih navika usvojili nesvjesno, ne razmišljajući o njima. S obzirom da naše zdravlje i kvaliteta života ovise upravo o navikama, osvještavanje takvih navika je nešto neprocjenjivo.

Predlažem jednu jednostavnu „igru“ koju često dajem svojim klijentima kako bi dubinski osvjestili svoje navike. Do kraja dana, prije svega što radite (jedenje, grickanje, pijenje kave, vježbanje, odmaranje, provjeravanje Facebooka, itd), zapitajte se: „Zbog čega ovo radim?“ a nakon što ste to napravili postavite si pitanje: „Kako se sada osjećam?“ Kada se pitate ovo prvo pitanje, dobro razmislite. Na primjer, na pitanje: „Zbog čega jedem ovaj sendvič?“ nije dovoljno reći: „Jer sam gladan/gladna.“ Zapitajte se zbog čega ste izabrali upravo taj sendvič, koliko dugo ga volite jesti i zašto uživate u svim sastojcima tog sendviča.

Zvuči dosta jednostavno, ali ukoliko se u ovu vježbu zaista uživite (sami ili zajedno s partnerom), ne budite iznenađeni ako dođete i do nekih odgovora koji možda nemaju smisla. Tada ćete znati da ste došli do nesvjesne navike koja je možda imala smisla kada ste bili mlađi, ali koja vam sada možda više ne služi za vaše najbolje dobro. Upravo takve navike nas mogu oslabljivati i zaustavljati na putu do naših ciljeva i bolje kvalitete života. Kako bi znali što trebamo promijeniti, potrebno je to i prepoznati… i bolje upoznati.

 

Dragan Šurlan

http://www.ZagrebBootcamp.com
https://www.instagram.com/ifeelanimals
https://www.facebook.com/zagrebbootcamp

 

Oznake :