Veganstvo – zbog čega ga odabrati?

000001 19/01/2019 No Comments

Veganstvo – zbog čega ga odabrati?

Ljubav, pravda, empatija… ističemo ih kao ljudske vrijednosti upravo zbog toga što pružaju – vrijednost, kako nama, tako i društvu. U genima nam je zapisano da se povezujemo i živimo s drugima uz pomoć ljubavi, pravde i empatije. Bez njih ne bismo opstali niti prosperirali kao vrsta. Društvo, kultura i religija nas također podsjećaju na važnost tih vrijednosti, iako ponekad izgleda kao da veličaju i druge, naizgled suprotne „vrijednosti“ suvremenog društva: mržnja, nejednakost, sebičnost. U konačnici, na nama samima ostaje da odlučimo koje vrijednosti želimo zadržati u svom životu. Iako nam se u zadnje vrijeme čini da našim društvom trenutno vlada sebičnost, mržnja i nemar za druge, ne mora biti tako.

Naš urođeni unutarnji kompas za ljubav, pravdu i empatiju nas vodi kroz život i većinom funkcionira na potpuno nesvjesnom nivou. Kako se osjećate kada pročitate vijest o nasilniku koji je godinama zlostavljao svoju ženu i dijete? Osjećate li ljutnju kada primjetite sebičnost kod partnera? Kako se osjećate kada vidite fotografiju djeteta koje umire od gladi u Africi? Odgovori na ova pitanja pokazuju koliko je taj kompas za ljubav, pravdu i empatiju još u nama funkcionalan. Nažalost, društveno nametnuto veličanje mržnje, nejednakosti i sebičnosti može znatno ometati rad našeg unutarnjeg kompasa. Na svu sreću, kao svjesna, inteligentna bića imamo mogućnost preispitivanja svojih strahova, stavova i vrijednosti.

Zbog čega treba prespitati svoje životne navike?

U radu s klijentima, primarni zadatak mi je potaknuti osobu da osvijesti, prouči i promijeni svoje navike – kako bi uz vježbanje, prehranu i bolji odnos s tijelom uspjela doći do bolje kvalitete života: više energije i vitalnosti, boljeg zdravlja, većeg zadovoljstva sa sobom i svojim tijelom. No, preispitivanje svojih navika, kao i načina gledanja na svijet, zahtijeva veliku hrabrost. Upravo u toj hrabrosti se nalazi ključ za „bolje ja“ i „bolji svijet“. Izbjegavanje, negiranje i umanjivanje problema u vlastitom životu i društvu ne donosi rješenje – iako izgleda kao lakša verzija života (tipa „Nema smisla pokušavati. Ja sam ne mogu promijeniti svijet“, „A što se može… kako je, je. Netko drugi će to riješiti,“ ili „Ma sve je u redu.“). Na svu sreću, pošto imamo već usađeni unutarnji kompas za ljubav, pravdu i empatiju, upravo takvo izbjegavanje, negiranje i umanjivanje problema nas intuitivno čini naizgled nemoćnima, nezadovoljnima i ogorčenima – u čemu se nalazi i samo rješenje. Jer kada otkrijemo da nešto nije u redu, onda znamo da moramo to nešto i promijeniti.

Na neke stvari u svijetu kao pojedinci ne možemo uvijek direktno utjecati, kao recimo na nasilje u obitelji ili siromaštvo u Africi, osim ako ne odlučimo pomoći organizacijama koje se bave zaustavljanjem nasilja u obitelji ili gladi i siromaštva u Africi ili započnemo sami pomagati onima koji trebaju pomoć. Također, uz osjećaj nemoći, nezadovoljstva i ogorčenosti s problemima u svijetu imamo i vlastite izazove i probleme, poslove, obitelj, karijeru koji zahtijevaju puno truda, energije i požrtvovnosti. Zašto i kako onda promijeniti sebe i svijet?

Potrebno je aktivirati kompas ljubavi, pravde i empatije

Za svaku pravu promjenu potrebna je prava motivacija. Čim osjeti nepravdu, naš urođeni kompas nas suptilno usmjerava prema rješenjima. No, ako u životu još nismo osvijestili svoje strahove i predrasude, mala je vjerojatnost da ćemo osjetiti potrebu za promjenom… i akcijom. Ponekad jednostavno budemo prisiljeni na promjenu. Kao što osoba koja živi nezdravo počinje prespitivati svoj životni stil tek kada joj doktor kaže da ima rak debelog crijeva, tako netko tko mrzi „crnce“ bude prisiljen preispitati svoju mržnju kada mu nema druge – recimo, kada dobije zeta „crnca.“ Isto tako, netko će imati predrasude o svinjama, sve dok jednog dana ne ode s prijateljima u utočište za životinje i upozna svinju Stellu.

Ako niste pogledali film „Green Book“ svakako ga pogledajte jer film izuzetno vješto pokazuje da kada bolje upoznamo svoje predrasude i ono o čemu imamo predrasude, tek onda možemo poslušati svoj unutarnji kompas i napraviti prave, vrijedne odluke. A ukoliko želite upoznati svinju Stellu, kliknite na ovaj link: https://youtu.be/Io1juI9e32A


Test unutarnjeg kompasa: kako se osjećate kada gledate ovu fotogafiju? Na njoj je spašeni kozlić Filip kojeg smo upoznali u utočištu za životinje KOKI.

Odgovornost je snaga koja uljepšava život

Osvještavanjem svojih navika i predrasuda budimo i gradimo svoju unutarnju snagu, koja je nešto bez čega ne možemo sretno i zadovoljno kroz život. A sada da povežem unutarnji kompas ljubavi, pravde i empatije s veganstvom. Kao što osjećamo bijes kada pročitamo vijest o nasilniku koji je godinama zlostavljao svoju ženu i dijete ili bespomoćno kada vidimo fotografiju djeteta koje umire od gladi u Africi, tako se u nama automatski pokreće naš unutarnji kompas kada vidimo slike mučenja i ubijanja krava u klaonicama. Iako bismo rađe ne vidjeli što se događa u sva navedena tri primjera, takve situacije su izuzetno bitne i vrijedne – jer nam pokazuju ono što nije u redu u svijetu i potiče nas na pomaganje i umanjivanje patnje drugih bića, koja zaslužuju lijep,miran život baš kao i mi. Kada znamo da smo nekome pomogli, naš unutarnji kompas nam daje do znanja da smo na pravom putu jer tek onda intuitivno osjećamo unutarnji mir i zadovoljstvo. Nasilje i mržnja nam nije „u krvi“. Osjećamo se dobro kada se povezujemo sa svijetom kroz ljubav, pravdu i empatiju.


Pas u azilu za pse u Čakovcu, gdje smo organizirali radnu akciju.

Veganski lifestyle nam može pomoći održati ljubav, pravdu i empatiju u svom životu. Veganstvo je puno više od rastućeg trenda u svijetu upravo zbog toga jer nam nudi priliku da s vlastitim stilom života – bez ikakvog zakidanja za životne užitke – budemo dio rješenja, umjesto dio problema.

Uzimanje pravde u svoje ruke, u ovom slučaju umanjivanje patnje životinja s veganskim lifestyleom, je veliki pomak unaprijed i to bez previše truda. Nije potrebno osnovati udrugu, niti putovati na drugi dio planete kako bi pomogli. Možemo to napraviti gdje god živjeli – s jednostavnim, malim promjenama, koje mogu uljepšati naš život, poboljšati naše zdravlje i pomoći eliminirati nepotrebnu patnju drugih živih bića. Idući put ću pisati o tim jednostavnim, malim, ali izuzetno vrijednim promjenama koje možemo napraviti za sebe, životinje i našu planetu.

Vrhunska veganska pizza, najbolji veganski burger u Zagrebu, veganski deserti, sladoledi, gdje kupiti veganske namirnice… i o tome više idući put.

Do onda, preispitajte svoj unutarnji kompas. Pogledajte jedan od ovih dokumentaraca: Zemljani, Earthlings, What the Health, Cowspiracy, Forks over Knives, Live and Let Live, The Ghosts in our Machine, Dominion.

I svakako upoznajte Stellu. Prvo na videu, a idući put možda i uživo.

Dragan Šurlan
http://www.ZagrebBootcamp
https://www.instagram.com/ifeelanimals
https://www.facebook.com/zagrebbootcamp

Oznake :