VELEBIT – MITSKA HRVATSKA PLANINA

000001 24/07/2019 No Comments

VELEBIT – MITSKA HRVATSKA PLANINA

Uspon na istaknutu stijenu na samom rubu te provalije, iznad vrhova krošanja bukvi i jela pruža zapanjujući pogled. Naježio sam se pred scenom: kamena kralježnica izdigla se iznad zeleno-žutog krajolika travnjaka i šuma, kao ostatak nekog  davno preminulog, ogromnog dinosaurusa, godzile ili sličnog čudovišta. Samo što je ova kralježnica dugačka kilometrima, a visoka stotinama metara. Geolozi se ne bi složili s time, a njihov opis je sljedeći: vapnenačke stijene, gledano u dugom vremenskom razdoblju, sklone eroziji elemenata prirode. Tektonika je pak poredala stijene u pravilan niz poput zida koji se izdiže iznad divovskih zelenih dolina, a one najviše monolitne stijene nazivaju se Dabarski kukovi.

Ovo mi je jedno od najljepših predjela Velebita, mitske hrvatske planine čijim gudurama, livadama, gustim šumama krstare medvjedi i čopori vukova, dok suri orao iz visine nadgleda svoj teritorij. Brojnim utabanim stazama, generacije planinara iznova otkrivaju draži ove planine, kojom se ni cijeli životni vijek ne mogu zasititi. Tako je i sa mnom. I dok su većina velebitskih vrhova blage rudine (travnjaci), tek sa kamenom kapom na samom vrhu, ili obrasli šumom, Dabarski kukovi su carstvo gole stijene. Možda im samo Hajdučki i Rožanski kukovi konkuriraju krševitošću, ali ne i monolitnošću i tolikom dominacijom nad okolnim okolišem.

Godinama obilazim Velebit, no ne mogu se zasititi njegovih vizura i divljine. Znao sam sam krstariti malo poznatim putevima, snimati poskoke i medvjede. No, to je i surova planina. U trenu stigne nevrijeme, bura lomi sve pred sobom. Treba dobro poznavati ovu planinu.

No, Velebit nije samo za iskusne planinare. Na poznatoj Premužićevoj stazi nema ni pentranja, ni provlačenja i preskakanja, jer put je gotovo ravan i ugažen. Takvom ju je i zamislio inženjer Premužić kako bi i oni nevješti planinarenju bez problema mogli hodati jednim od najdivljih dijelova Hrvatske. U početku većim djelom prolazi šumom, sve dok ne izađe na primorsku padinu i počne nuditi nevjerojatne poglede prema Jadranskom moru i otocima.

Nastavit ću istraživati i dokumentirati Velebit, dokle god me noge nose. Mjesta, hvala Bogu, ima za sto života.

 

Goran Šafarek

www.safarek.com

www.prirodahrvatske.com

www.crorivers.com

https://www.instagram.com/goran_safarek/?hl=en

https://www.facebook.com/safarekfilms/

 

 

Kategorije : Foto Putopisci
Oznake :