VIRTUALNO PUTOVANJE

000001 22/07/2019 No Comments

VIRTUALNO PUTOVANJE

Iskustvo hipnoze je samo po sebi virtualno iskustvo. Baš poput lucidnog sna ili iskustva kojeg nam pruža današnja tehnologija VR (virtual reality) kacige, znaš da se događa jer si na samom mjestu akcije, kao da si u vrlo realnoj igrici, no opet nisi u našoj stvarnosti. Ili se barem tako čini… jer tanka je granica između stvarnosti i virtualnosti. No, što je u biti stvarnost – sve što možemo percipirati našim osjetilima? Pitanja poput jesu li sve virtualne stvarnosti dio jedne veće mreže kolektiva svijesti i što se sve krije iza nevidljivog vela naše realnosti guraju me u daljnje istraživanje (pod)svijesti.

Ispričat ću vam priču o virtualnom putovanju dvoje ljudi. Denisa (28) i Ivan (26) prijatelji su i poslovni partneri koji su se odlučili iskusiti jedno zanimljivo zajedničko putovanje. Ne samo da su emotivno povezani radi dugogodišnjeg poznanstva, već zajedno vode posao i od velike im je važnosti pronaći zajednički jezik, što im je u posljednje vrijeme bilo teško.

Virtualno putovanje vodili smo kolega Bojan i ja. Denisa i Ivan legli su leđima na prostirke, okrenutih glava jedno prema drugome. Duboko su udahnuli i zatvorili svoje oči. Bojan je započeo s energetskom potporom te ih je poveo vođenim dahom u opuštajuće stanje. Nakon toga sam uslijedila ja s indukcijom sugestijama.

Sugestijama sam ih povela u njihov siguran prostor gdje sam ih potaknula da budu brutalno iskreni i da otpuste sve emocionalne blokade koje ih sputavaju u njihovoj komunikaciji i razumijevanju. Kako bi sredili odnose s drugima, prvo moramo riješiti odnos sa sobom. Iz tog se razloga važno susresti s vlastitom mlađom verzijom jer taj dio nas je iskren i pokazuje traume koje nosimo još iz djetinjstva.

Nakon susreta u odraslim tijelima, susreli su se s petogodišnjim verzijama samih sebe te su imali prilike vidjeti kako se osjećaju njihova unutarnja djeca i kako se ponašaju kada su zajedno. To iskustvo pružalo im je drukčiju perspektivu i ranjivost druge osobe, a samim time rodilo se i suosjećanje. Tijekom putovanja, Denisa i Ivan prošli su i kroz jedno prošlo životno iskustvo. Otkrili su da su prenijeli mnoge zapetljane emocije iz tog sukoba i u ovaj život. No, dobili su mogućnost promjene scenarija te su izborom međusobne promjene utjecali i na rješavanje tog sukoba. Sugestijom su otišli dvadeset godina u budućnost kako bi vidjeli posljedicu njihove promjene, a tada su ustanovili kako je ona pozitivno utjecala i na njihov trenutačni odnos. Sve se odvijalo u njihovim umovima, a Bojan i ja smo ih samo usmjeravali sugestijama i energijom na određene točke žarišta. Pred kraj putovanja, našli su se ponovno u svojem sigurnom prostoru i ovog puta su u pozitivnim emocijama izrekli jedno drugome što žele graditi u odgovornom odnosu.

S povratkom u budnu svijest, dobili su zadatak. Zapisali su sve čega su se sjećali od putovanja kroz kojeg su prošli. Pročitavši odgovore na glas, čuli smo koliko su se njihova iskustva podudarala. Sve je bilo povezano iako je svatko na svoj način vodio razgovor ili proživio zajedničko iskustvo. Fascinantno je da su emocije kroz putovanje bile identične u oba uma. Pričajući s Ivanom i Denisom o njihovom odnosu dva mjeseca kasnije saznala sam da se odnos popravio kako u privatnom, tako i u poslovnom životu.

Ivan: „Iz moje perspektive odnos je neriješeno riješen, u nekom pozitivnom smislu. Smatram da prvenstveno sami sebe bolje poznajemo, to jest svoje želje, potrebe i mogućnosti prema drugoj osobi, a samim tim odlično surađujemo.“

Denisa: “Mislim da smo zapravo svakim zajedničkim te isto tako pojedinačnim tretmanom, stepenicu, ako ne i dvije, više. Definitivno nam je odnos bolji. Sad imamo puno razumijevanja, a to je ono čega je meni uvijek falilo s Ivanove strane. Nema napetosti, živčanjenja i straha od komunikacije. Jednostavno je sve bolje, individualno i u kombinaciji. Smatram da sad možemo reći da zajedno imamo nešto što se postiže jednom u životu.“

Naučila sam vidjeti ljepotu u puštanju da svatko na svoj način tumači svoja i tuđa iskustva. Ja tumačim njihovo iskustvo kao dokaz povezanosti jedne velike mreže kolektiva svijesti gdje svaka akcija ima uzročno-posljedičnu vezu te samim time utječe na kolektiv. A vama dajem na volju da sami protumačite njihovo virtualno putovanje.

Kako bi Morpheus iz filma Matrix rekao: „Kako bi onda znao razliku između realnosti i tog sna?“

Do ponovnog susreta.

 

Una Čulić

www.autentik.hr
https://www.facebook.com/autentikspirit/
https://www.youtube.com/channel/UCLQqJh1X6lGpdeXgsMq1iOw

 

 

 

 

 

 

 

 

Oznake :