VRUĆI LJETNI DANI, HLADNE MONGOLSKE ZIME

000001 07/08/2020 No Comments

VRUĆI LJETNI DANI, HLADNE MONGOLSKE ZIME

Siguran sam da nikome od Vas, dragi moji čitatelji, nije lako podnositi ove ‘pasje vrućine’, a jedini doprinos hlađenju bit će kroz fotke još hladnije Mongolije.

Tako sam početkom 2018. godine imao prilku otputovati u Kinu, odnosno Mongoliju i posjetiti neka malo zabačenija mjesta, gdje i nema baš puno civilizacije, no da budem iskren, izuzetno mi se svidio taj mir bez gomile i bez gužvi.

Savršeno plavo nebo, praktički bez oblačka i tek pokoje usamljeno drvo ili par koji vodi tko zna kakve razgovore na snijegom prekrivenom brežuljku. Temperatura od -10 i nije tako strašna, dok je bez vjetra i dok sunce upre svojim zrakama.

informationcroatia.com

No, nemalo sam se iznenadio kad sam osjetio najveću hladnoću ikad. Na vrhu brijega, fotkavši predivan izlazak sunca, onako, u toplim tonovima. Koje li ironije. Puhao je srednje jak sjeverni vjetar, brzine oko 11m/s, a temperatura iznosila je strašnih -30ᴼ. Sam osjet hladnoće zasigurno je radi vjetra bio još gori. Trenutno odmrzavanje vršio je alkoholni saveznik jačine 68%.

Bio je to i dobar test izdržljivosti mojih Sony Alpha fotoaparata i objektiva koji me nikad nisu iznevjerili. Na meni  se doslovce držao mraz, no prekrasan krajolik pomiješan pijeskom i snijegom bili su vrijedni malo ekstremnijih uvjeta.

Je li vam još vruće?😉

 

Petar Sabol, MFIAP, EFIAP/DIAMOND1, EPSA, SONY Imaging Ambassador