WARM UP COCKTAILS

000001 03/01/2019 No Comments

WARM UP COCKTAILS

Blagdani, (“Festive season”) vrijeme raznih pokušaja pravljenja toplih koktela kod nas doma. Puno kolega, a i ljubitelja dobrih napitaka koji su moji poznanici i prijatelji upitalo me za tople koktele i recepture, pa evo u suradnji sa Freeoglasnikom podijeliti ću neke sa vama.

Inače, zadnjih godina sam često radio vruće koktele (barovi i eventi) i moram pohvaliti konzumente odnosno goste da su prepoznali kvalitetu i novosti u konzumaciji, tako sam imao vruće džin-tonike i isto tako tople i spicy koktele sa viskijem. Ono što je bitno znati kod toplih koktela je ako stavite vrhunske sastojke dobiti ćete fenomenalan ”warm up” koktele.

Najveću pogrešku većina radi tako što to zanemaruje i želi zaradu na brzinu, ali poštujem i veselim se onim ugostitlejima koji vrednuju kvalitetu okusa, dizajn i neka slobodno naplate više jer trud koji je potreban i znanje o JAP (jaka alk pića) čine ipak razliku od ostalih u svemu, pa sam tako vodeći se kvalitetnim namirnicama i napravio nekoliko ”ozimih koktelčića” .

Što je sada ‘trendi’? Pa definitvno topli kokteli sa svim kombinacijama jakih alkoholnih pića, jer kuhano vino i slični napitci su već dosta dugo na sceni. Ono što me veseli je činjenica da tu barmeni dolaze do izražaja sa svojim idejama i (ne)mogućim kombinacijama. Sada sve to trebate od kuće raditi sami jer nam je trenutna situacija glede COVID-19 virusa zatvorila ugostiteljske objekte gdje ste to mogli kušati, pa evo prilike da postanete sjajan “miksolog kod kuće”. Od sada možete recepture kao i viralnu edukaciju zatražiti od mene, jedino što trebate je poslati upit (vašu zamisao, ideju, i slično), a ja ću vas uputiti u proceduru.

Kako su nastali ‘hot punches’?

Vjerujte mi još u Mezopotamiji i starom Egiptu nalazimo zapise o toplim napitcima naravno alkoholnim (čaj je uvijek prisutan). Ali ono što je činjenica je da su ljudi oduvijek tražili nešto da ih ugrije i oraspoloži tijekom zimskih dana i noći. Danas je isto tako, pa evo sa željom da vam na kratko dođem u vaš dom i zaželim sretan Božić i svako dobro u novoj 2021 godini izvolite niže u tekstu nekoliko recepata. Molim vas konzumirajte odgovorno i ne vozite ako ste popili alkohol.

GIN WINE

London dry ili Old Tom Gin 4 cl

“Homemade Mulled Wine” – 20 cl dodati na džin (vidi niže)

Homemade Mulled Wine – (sastojci 8 osoba).

Kvalitetno crno vino (Merlot, ili kupaža) – 1 boca

Liker od kupine ili crnog rinbizla – 20 cl

Cimet- 2 štapića

Klinčići- 1 čajna žlica

Zvjezdasti Anis- 2 kom

Kriške naranče – ½ naranče.

Kriške limuna – ½ limuna

Šećer – u granulama 100g

Fernet – Branca 3 cl

Dodajte sve sastojke u lonac i polako ugrijte, ali da ne provrije (na 70C). Održavajte na toj temperaturi oko 5 min i pustite 20 min da se ohladi polako na sobnoj temperaturi kako bi se sastojci bolje infuzirali. Zatim uz pomoć barskog cjedila procijedite tekućinu.

Način rada: U lončić za tople napitke ulijte gin i dodajte “Homemade Mulled Wine”. Poslužite toplo i ukrasite sa kriškom naranče u koju zabodite 2-3 klinčića.

Htio bih istaknuti da su niže recepture napravljene za barove i odnose se na jedan koktel, a ako želite napraviti za vaše društvo “@home” tada jednostavno pomnožite sve x10, pripremite posudu ili lonac za kuhanje, eventualno kuhalo za vodu ako ga imate i uživajte, igrajte se, budite profesionalan domaćin/ica.

APPFELSTRUDEL – u Mug čašu ulijemo sok od jabuke i Malibu te ugrijemo na pipac od cafe aparata. Ukrasimo sa dehidriranom jabukom i posipamo sa cimetom.

Sastojci:

Malibu (liker od kokosa na bazi ruma) lit 0,04

Sok od jabuke lit 0,20

PUMPKIN DAIQUIRI – u Mug čašu (ili lončić) ulijemo redom sastojke te promiješamo i nadolijemo vruću vodu iz kuhala. Ukrasimo sa kapljicom bučinog ulja i slanim košticama sa strane.

Sastojci:

Rum 5yo ili 7yo lit 0,03

Pumpkin pire REAL/M0NIN/ODK lit 0,03

Luxardo bianco bitter /ili Campari lit 0,01

Aromatic bitter (The bitter truth) lit 0,001

Sok od limete lit 0,015

Vruća voda lit 0,20

BRONHI – U Mug čašu ulijemo redom sastojke osim čilija u nitima. Dodamo vruću vodu iz kuhala i dodamo 3-4 čili nitina vrh te ukrasimo sa dehidriranom narančom.

Sastojci:

Bourbon lit 0,04

Ricard ili liker od anisa lit 0,005

Triple sec lit 0,015

Čili niti

Sok limeta lit 0,01

Passione fruit pire REAL/MONIN/ODK lit 0,02

Vruća voda lit 0,20

Ukoliko nemate kuhalo, tada zakuhajte vruću vodu u čajniku ili loncu. (80-90 *C).

 

Vjenceslav Madić Kishoni

www.mixyflairstyle.com.hr

Kategorije : Hrana
Oznake :