YOGA – PODRŠKA ZDRAVLJU U SUVREMENOM ŽIVOTU

000001 14/08/2019 No Comments

YOGA – PODRŠKA ZDRAVLJU U SUVREMENOM ŽIVOTU

Popularizacija yoge očito nije ni slučajna ni kratkotrajna. Suvremeni čovjek shvatio je kako se treba početi brinuti o sebi i svome zdravlju – o prehrani, tjelovježbi, zdravom životnom stilu – te naučiti kako se nositi sa stresnim situacijama. Upravo yoga nudi rješenja za sve te aspekte cjelovitog života. Kad je redovito vježbamo, razvijamo disciplinu u svim životnim područjima, dobivamo osjećaj opuštenosti i stalne svjesnosti svoga tijela, a to se polako počne preslikavati i na naš svakodnevni život.

Yoga je disciplina vježbanja, znanost, filozofija i način života, predstavlja praktičnu tehnologiju za vođenje zdravog i mirnog života. Potiče naš um da se usredotoči prema unutra. Predstavlja sjedinjenje s kozmosom, kad jedna kap sadrži u sebi sliku beskrajnog oceana. Yoga na sanskrtskom jeziku znači sjedinjenje, povezivanje te se smatra da je to praksa koja dovodi um, tijelo i duh u ravnotežu.

Kad vibriramo u skladu s kozmičkom energijom, poneseni smo dahom, prema ostvarenju svrhe svoga postojanja. Drevna i starija od pamtivijeka, Yoga je po prvi puta opisana u Patanjalijevim Yoga Sutrama, oko 5. stoljeća. te se sastoji od 196 aforizama, na temu prakse i teorije yoge. Kasniji zapisi, iz 7. stoljeća, tantre, često nepoznatih autora, opisuju moćne riječi, mantre, čarolije i obrede u svrhu buđenja kundalini energije, te upravljanja i usmjeravanja energije prema željenom cilju.

Meditativne tehnike nam omogućuju da kroz tehnike disanja ujednačimo otkucaje srca, smirimo um i izbacimo sve neželjene i nepotrebne misli, te se usredotočimo na nešto smirujuće i opuštajuće kako bi nam tijelo i um dobili priliku da se odmore, regeneriraju i ”napune” za nove životne izazove koji nas čekaju.

Većina uobičajenih tjelovježbi bazirana je na izgradnji mišića te postiže samo kratkotrajni učinak oslobađanja od stresa. Umjesto toga, yoga djeluje i na brojnim fizičkim razinama, poput dubokog tkiva, unutarnjih organa i živčanog sustava kao i na energetskoj anatomiji, koju ne možemo vidjeti, ali čije učinke osjećamo. Naučiti disati svjesno, izuzetan je alat koji pozitivno utječe na nemiran um i živčani sustav, a pritom smanjuje razinu stresa te nam vraća emotivni balans.

Yoga je postala moje utočište. Bez obzira koliko je život nepredvidljiv – svi zahtjevi, očekivanja, trijumfi, razočaranja… sve ostaje iza u onom trenutku kada stanem na prostirku. Tada vrijeme nestaje. Postoji samo SADA i OVDJE trenutak bivanja i povezivanja sa sobom. Svaki dan, svaka praksa, potpuno je drukčija od sljedeće. Yoga nas osvještuje da budemo prisutni u svemu što se događa SADA, u ovom trenutku. Kada se fokusiramo na sadašnji trenutak stvaramo senzibilitet pažljivosti i samim time osvješćujemo nebrojene mogućnosti koje nam život nudi. Yoga tada postaje “izoštrena pila”, živimo svijesnost i ona postaje dio naših svakodnevnih navika. Tada postajemo svjedoci i promatrači naših misli, odluka, ponašanja i odnosa. Postajemo osnaženi prisutnošću, koja nam omogućuje da donosimo najbolja rješenja i odluke za nas. Postajemo kapetan našeg broda.

 

Dea Tomaš, certificirani učitelj Kundalini Yoge po Yogi Bhajanu

www.kundaliniyogajourney.com

https://www.facebook.com/kundaliniartyogajourney/

https://www.instagram.com/kundaliniyogajourney/

Kategorije : Sport
Oznake :