ZAŠTITITE VID NA SNJEŽNIM PADINAMA

000001 14/04/2022 No Comments

ZAŠTITITE VID NA SNJEŽNIM PADINAMA

‘Hrvatski skijaški tjedan’ je već dobrano iza nas. Vjerujem da ste se odmorili i zdravi i ‘čitavi’ vratili nazad svojim poslovnim, a djeca školskim obvezama. No, kako je sezona skijanja i uživanja u snježnim radostima na vrhuncu, brojni će od vas tek krenuti put nekog od austrijskih, slovenskih ili talijanskih skijališta, ili možda u sve popularnije skijalište na Kupresu.

Kao i pri svakoj športskoj aktivnosti, tako je i na snježnim padinama iznimno važno povesti računa o sigurnosti i zdravlju.

Bez obzira jeste li iskusan skijaš ili se prvi put susrećete sa školom skijanja, sigurnost je najvažnija. Naravno, uz ispravnu skijašku opremu i ponašanje na stazi, važan aspekt sigurnosti jest jasan i oštar vid.

Vid na snijegu

Jako svjetlo i sunce uglavnom se povezuju s ljetom, međutim zimsko sunce također može biti jednako štetno. Na većim nadmorskim visinama intenzitet sunčeva zračenja je veći, on raste u prosjeku između 4 i 6 % svakih 300 metara nadmorske visine. Primjerice, na visini od 3000 m sunčevo je zračenje jače oko 50 % nego na površini mora, a refleksija sunca iznosi 85 do 90 %.

Bliještanje je svakako jedna od neugodnih pojava dok se spuštate u nizinu, a javlja se zbog refleksije sunčeve svjetlosti o površinu snijega, no uvjeti pojačanog ultraljubičastoga zračenja i pojačane svjetlosti mogu dovesti do štećenja ili čak opekline rožnice oka, čime nastaje takozvano  snježno sljepilo ili fotokeratitis. Jedan od najvećih problema snježnog sljepila jest taj što simptomi nisu vidljivi odmah, nego tek nakon nekoliko sati. Najčešći simptomi  su suzno oko, crvenilo, upala, očne jabučice postaju bolne, vidljivost je jako oslabljena, osjećaj ‘pijeska u očima’ i otekline kapaka tako da se oko potpuno zatvori. U vrlo teškim slučajevima snježno sljepilo može uzrokovati trajan gubitak vida.


Važan dio skijaške opreme

Problem možete jednostavno riješiti nošenjem naočala čije će leće smanjiti utjecaj jakog svjetla i štetnih UV zraka na vaš vid. Ako nosite naočale s dioptrijom, kao ja, onda su svakako dobro rješenje sunčane dioptrijske naočale s polarizacijom. To su sunčane naočale s vašom dioptrijom i s ugrađenim zaštitnim UV filterima koji apsorbiraju gotovo sve ultraljubičaste zrake, a polarizacija eliminira zasljepljujuće blještanje i istodobno pruža savršenu percepciju boja, a time i jasno i pravodobno uočavanje svih prepreka na stazi.

Klasične skijaške naočale, takozvane goggles, osim što štite oči, štite i dio lica jer imaju velike leće i štitnike sa strane. Velika površina leća omogućit će vam veće vidno polje i dobru perifernu vidljivost, a time i bolju preglednost staze. Ako nosite dioptrijske naočale, to nije zapreka za nošenje skijaških naočala. Postoji lako izmjenjivi umetak – dioptrijski okvir za ugradbu dioptrijskih leća – koji se onda umetne s unutarnje strane vizira na skijaškim naočalama.

Još nekoliko savjeta… i uživajte!

Vjerujem da vam je poznata ona situacija kad s hladnoće uđete u toplu prostoriju a naočale vam se zamagle, a na rukama rukavice, a nigdje krpice za brisanje naočala! U pravilu, u takvim situacijama leće ne treba brisati, nego pričekati, ali postoji brže i efikasnije rješenje, a to su leće protiv zamagljivanja (Antifog).

Osim UV zaštite, pri odabiru naočala za skijanje važna je i boja leća, a svaka boja u pravilu ima svoju primjenu.

Za vedre sunčane dane preporučujem crnu boju. Zelene leće opuštajuće djeluju na oči, smanjuju naprezanje pri jakom svjetlu i pojačavaju kontrast boja. Žuta i narančasta boja leća, kao i ružičaste i ljubičaste leće najbolje su u uvjetima smanjene vidljivosti na stazi, poput oblačnog vremena ili blage magle jer naglašavaju sjene i izoštravaju slike objekata ispred vas.

Da ne duljim dalje, želim vam lijepo vrijeme, odlične uvjete na stazi i ugodan odmor!

 

Branko Kraljević

www.optikakraljevic.hr

 

 

Oznake :