ZAŠTO SU SUNČANE NAOČALE VAŽNE

000001 06/02/2019 No Comments

ZAŠTO SU SUNČANE NAOČALE VAŽNE

Bliži nam se ljeto. Već pomalo razmišljamo o zasluženom odmoru. Čekaju nas topliji dani, more, sunce… ali i ultraljubičasto sunčevo zračenje.

U prošlom sam blogu pisao o odabiru dioptrijskih okvira, a sad bih dao nekoliko savjeta o zaštiti vida od štetnog sunčeva zračenja.

UV zrake prisutne su svuda oko nas, 24 sata na dan. Poznato je da su UV zrake iznimno štetne za sunčanih dana, ali one dopiru do naših očiju 365 dana u godini, čak i za oblačnog vremena. Stoga svakako savjetujem stalno nošenje sunčanih naočala, a ne samo ljeti dok je jako sunce. Već bi se od proljeća trebalo štiti od UV zraka zbog toga što one prodiru i kroz oblake.

Količina UV zračenja ovisi i o nekim drugim čimbenicima, kao što su: nadmorska visina (jače zračenje na višoj nadmorskoj visini), okoliš (jačina zračenja veća na ravnim otvorenim prostorima, poglavito ondje gdje je jaka refleksija s površine mora, pijeska), doba dana i godišnje doba (jače zračenje od 11:00 do 15:00 sati u ljetnim mjesecima), zemljopisna širina (UV zračenje je jače u tropskom području, blizu ekvatora) i sl.

Djelovanje UV zračenja na oko

UV zrake prodiru u oko do različite dubine. Očna leća apsorbira većinu UVA zraka, ali mali dio dopire do stražnjeg dijela oka, mrežnice. Rožnica apsorbira većinu UVB zraka, samo neke dopiru do očne leće. Umjereno ili pak predugo izlaganje suncu može uzrokovati brojna oštećenja dijelova oka i može biti glavnim uzrokom nekih očnih bolesti. UVC zrake su najopasnije, ali njih ozonski omotač blokira, pa ne predstavljaju neposrednu prijetnju.

Nekoliko sati boravka na suncu bez zaštite dovest će do oštećenja površinskog sloja rožnice. To je tzv. fotokeratitis koji će se manifestirati suzenjem, peckanjem, crvenilom oka i smanjenim vidom. Tada se treba povući u tamnu prostoriju i koristiti antibiotske kapi.

Također, izlaganje očiju ultraljubičastom zračenju može uzrokovati kataraktu ili sivu mrenu.

Najopasnije djelovanje UV zraka na oko je ono koje djeluje na žutu pjegu jer  pospješuje razvoj makularne degeneracije. To je jedan od najčešćih uzroka gubitka vida u svijetu. Rizik oštećenja mrežnice od UV zraka najveći je kod djece mlađe od 10 godina premda se posljedice očituju u odrasloj dobi.

Kako pravilno odabrati sunčane naočale?

Pri izboru sunčanih naočala koje mogu kvalitetno i učinkovito blokirati štetno ultraljubičasto zračenje, trebate imati na umu nekoliko stvari.

Potražite naočale koje blokiraju najmanje 99 % UVA i UVB zraka. Takve naočale imaju oznaku “UV 400″ što znači da štite od zračenja valne duljine 400 nanometara (UVA je valne duljine 315 – 380 nm, a UVB 280 – 315 nm).

UV filter može biti dobar i kod jeftinijih naočala, ali velika razlika leži u kvaliteti završne obrade te materijalima koji se koriste. Bitno je da su leće naočala kvalitetno izrađene i polirane. Osim toga, znatna se količina UV zraka reflektira u oko sa stražnje površine leće. Kvalitetne sunčane leće blokiraju UV zrake ne samo na prednjoj strani, nego i na stražnjoj površini leće.

Nemojte nikako kupovati jeftine naočale na neprovjerenim mjestima. Najčešće ni ne pružaju zaštitu od UV zračenja, brzo se pohabaju, pa im se smanji prozirnost. Uz to, imaju slabu optičku čistoću i često daju iskrivljenu sliku što dodatno dovodi do naprezanja vida i zamora.

Samim izborom naočala sa zatamnjenim lećama niste nužno izabrali i naočale s UV zaštitom. Iznimno je važno da sunčane naočale imaju filtar za ultraljubičaste zrake. Tamne naočale koje ne zadržavaju UVA i UVB zrake mogu samo povećati opasnost budući da se iza njih zjenice šire kako bi se prilagodile smanjenoj količini svjetlosti, izlažući tako oči većoj količini opasnog UV zračenja.

Ako niste sigurni da vaše naočale zadovoljavaju sve navedene uvjete, obratite nam se s povjerenjem i naši će vam stručnjaci provjeriti razinu UV zaštite. Oznake na naočalama koje govore o blokiranju infracrvenih zraka ili plavih zraka nemaju nikakve veze sa zaštitom od UV zraka i ne mogu spriječiti oštećenje očiju.

Sigurno ste nekad „naletjeli“ na izraz „polarized“ na naočalama. Vjerujem da većina vas zna o čem je riječ. To znači da leće tih sunčanih naočala smanjuju sunčev odbljesak od drugih površina, poput odbljeska od površine vode. Sadrže poseban filter koji zaustavlja sunčeve zrake reflektirane od vodoravnih površina (od vode, snijega, glatkog asfalta, vjetrobranskog stakla i dr.) i daju nam bolji kontrast pa su pogodne za vožnju, navigaciju i bavljenje športom. Kada gledamo polariziranim sunčanim naočalama u more, ne vidimo odsjaj sunca, nego vidimo površinu i dubinu mora. Kada nema reflektiranih zraka, djeluju kao obične leće za sunčane naočale.

Vama koji stalno nosite dioptrijske naočale preporučio bih sunčane naočale s dioptrijom što znači da se u sunčane okvire ugrade obojena stakla koja imaju UV zaštitu, polarizacijski filter i odgovarajuću dioptriju. Takve naočale izgledaju kao sunčane i ni po čemu se ne može uočiti da nosite dioptrijske naočale.

Za djecu odaberite najbolje

Djeca su najugroženija jer je dječje oko jako osjetljivo na UV zračenje, a uz to se ne znaju sami zaštititi. Uz pokrivala za glavu (kapice, šeširiće), djeca bi trebala nositi i sunčane naočale.

Česta je pojava da roditelji imaju dobre sunčane naočale, a dijete često nema nikakve, ili pak one vrlo jeftine koje više služe kao igračka. Takve naočale mogu naštetiti očima više nego ako se opće ne koriste jer one samo ublažavaju jačinu svjetlosti, što provocira širenje zjenica, dopuštajući štetnim UV zrakama još dublji prodor u oko. Pritom je važno spomenuti da UV zračenje ima kumulativno djelovanje pa je zaštitu nužno početi provoditi od ranog djetinjstva.

Koju boju stakla sunčanih naočala izabrati?

I, na kraju, nekoliko savjeta, ne presudnih, oko izbora boja.

Vozačima preporučujem žute leće jer su ugodne za vožnju, povećavaju kontrast i ne će vam smetati dok vozite tunelom.

Boja naočalnih leća može biti važna pri bavljenju određenim aktivnostima, osobito športom, a izbor treba prilagoditi okolišu i količini svjetla. Boja za odbojku na pijesku za vrlo sunčanog dana bit će pretamna za golf, osobito kada je oblačno.

Siva je neutralna, žuta povećava kontrast i percepciju dubine u maglovitim ili slabo osvjetljenim uvjetima, pogodna je za aktivnosti na snijegu za maglovitih dana, za golfere i streljaštvo. Zelena smanjuje blještanje i naprezanje očiju pri jakom svjetlu, pogodna je za igranje tenisa, baseballa i golfa. Smeđa omogućuje jasniji vid za oblačnih dana.

 

Branko Kraljević

www.optikakraljevic.hr

Oznake :