Zdravlje dok kažete ”mljac”

000001 09/01/2019 No Comments

Zdravlje dok kažete ”mljac”

Tko ne uživa u čokoladi kao slatkom grijehu nakon kojeg se svi kajemo, barem sada pred ljeto?!

No, što kada bi vam rekla da već nekoliko kockica dnevno može pozitivno djelovati na vaše zdravlje, a pritom se nećete udebljati? Ako imate problema s povišenim krvnim tlakom i dijabetesom tipa 2 ovo bi za vas mogle biti slatke vijesti.

U jednoj studiji znanstvenici su došli do zanimljivih rezultata. Konzumacija samo 25 grama tamne čokolade na dan može pomoći u regulaciji šećera u krvi, ali i visokog krvnog tlaka.

Ne strahujte od viška kilograma, jer značajan porast tjelesne težine nije zabilježen. Ipak, ključ je umjerenost što je u ovom slučaju red čokolade.

U čemu je tajna? Ispitanici kod kojih se zabilježilo poboljšanje jeli su tamnu čokoladu s 83% kakao udjela za razliku od grupe koja je konzumirala istu količinu bijele čokolade.

Tamna čokolada obiluje polifenolima. Ovi spojevi na naš organizam djeluju poput štitova od stresa i upala.

Polifenoli se nalaze u mnogim svježim namirnicama  i čokoladi s visokim udjelom kakaa. Stoga se sljedeći put u kupnji zapitajte: je li sve zaista crno – bijelo? Barem kada se govori o čokoladi.

Visoki udio polifenola nalazi se i u crvenom vinu, pa vam za vikend preporučujem da svojoj boljoj polovici pripremite slatki i topli napitak.

Čokolada s crvenim vinom.

Sve što će vam biti potrebno je:

  • 50 g tamne čokolade
  • 300 ml mlijeka
  • 200 ml crnog vina

Priprema

Čokoladu rastopite u mlijeku tako da dobijete gustu smjesu. Dodajte crveno vino i miješajte dok se svi sastojci ne sjedine.
Uživajte!

 

Anđela Jelavić mr. kliničkog nutricionizma

https://www.facebook.com/angelamsn

Oznake :