Zdravlje dok kažete ”mljac”
000001 09/01/2019 No Comments

Tko ne uživa u čokoladi kao slatkom grijehu nakon kojeg se svi kajemo, barem sada pred ljeto?!
No, što kada bi vam rekla da već nekoliko kockica dnevno može pozitivno djelovati na vaše zdravlje, a pritom se nećete udebljati? Ako imate problema s povišenim krvnim tlakom i dijabetesom tipa 2 ovo bi za vas mogle biti slatke vijesti.
U jednoj studiji znanstvenici su došli do zanimljivih rezultata. Konzumacija samo 25 grama tamne čokolade na dan može pomoći u regulaciji šećera u krvi, ali i visokog krvnog tlaka.
Ne strahujte od viška kilograma, jer značajan porast tjelesne težine nije zabilježen. Ipak, ključ je umjerenost što je u ovom slučaju red čokolade.
U čemu je tajna? Ispitanici kod kojih se zabilježilo poboljšanje jeli su tamnu čokoladu s 83% kakao udjela za razliku od grupe koja je konzumirala istu količinu bijele čokolade.
Tamna čokolada obiluje polifenolima. Ovi spojevi na naš organizam djeluju poput štitova od stresa i upala.
Polifenoli se nalaze u mnogim svježim namirnicama i čokoladi s visokim udjelom kakaa. Stoga se sljedeći put u kupnji zapitajte: je li sve zaista crno – bijelo? Barem kada se govori o čokoladi.
Visoki udio polifenola nalazi se i u crvenom vinu, pa vam za vikend preporučujem da svojoj boljoj polovici pripremite slatki i topli napitak.
Čokolada s crvenim vinom.
Sve što će vam biti potrebno je:
- 50 g tamne čokolade
- 300 ml mlijeka
- 200 ml crnog vina
Priprema
Čokoladu rastopite u mlijeku tako da dobijete gustu smjesu. Dodajte crveno vino i miješajte dok se svi sastojci ne sjedine.
Uživajte!
Anđela Jelavić mr. kliničkog nutricionizma
Ostavite komentar
Vaša email adresa neće biti objavljena. obavezna polja su označena *