Zubni kamenac

000001 16/01/2019 No Comments

Zubni kamenac

Dobar i ugodan dan vam želim!

Stiglo nam je proljeće i uporna kiša. Istovremeno sve je zablistalo, trava je svježe zelena, đurđice mirisne i bijele. Bez obzira na ovu neumornu kišu, koja nam želi malo narušiti ovo predivno dugo očekivano proljeće, koje sa sobom donosi sreću, veselje, opuštenost i razdraganost, život buja i unatoč kiši još uvijek sve to nekako povezujem sa prekrasnim svježim i blistavim osmijehom.

Jeste li zadovoljni kada se pogledate u ogledalo i ugledate svoj osmijeh? Je li i on tako svjež i mirisan i lijep kao ovo kišno proljetno jutro?

Idemo vidjeti što nismo učinili  da  zbog tog pogleda u ogledalo budemo sretni.

Pitanje: Kada ste zadnji put posjetili zubara?

Ako je prošlo više  od 6 mjeseci brzo  rezervirajte termin!

Zašto?

Redovite kontrole predstavljaju osnovu preventive u stomatologiji. Posve čisti zubi, zdrava sluznica i detaljni pregledi najbolji su put do zdravih zuba.

Za početak, pogledali ste se u ogledalo i primjetli ružnu boju donjih zuba, a ni gornji nisu kao nekada. S unutrašnje strane donjih zuba sve je nekako tamno. No, ne brinite, jer to može biti zubni kamenac kojeg se možete riješiti jednim posjetom stomatološkoj ordinaciji. Eto vam razlog za odlazak zubaru. Mi vam to riješimo s ultrazvučnim skidačem, bezbolno, u jednoj posjeti. Uvijek kažem pacijentima: “Sada smo skinuli okove s vaših zubi i sada će oni kući pjevajući!” Ni ne znate koliko ste učinili za zdravlje svojih zubi s tim što ste očistili kamenac. To nije ništa strašno, a vi i vaši zubi ćete biti veseli! Zubi – zato jer smo uklonili mehaničke zapreke čišćenju zubi, sve bakterije koje žive na tom kamencu i uzrokuju upalu parodonta, a vi – jer se osjećate čisto i zdravo.

Što je ustvari kamenac?

Ono što niste dobro oprali danas zove se plak, a već sutra se kalcifikacijom pretvara u kamenac. I tako u krug, svakim danom stiže novi sloj koji vi sami ne možete skinuti, već samo vaš zubar.

Nakon što smo očistili kamenac, zube treba dobro zglancati da se ulovi  što manje novog kamenca.

To ćemo učiniti pjeskarenjem, koje daje potpunu čistoću i visoki sjaj.

Eto sad ste mirni 6 mjeseci ako nemate nikakav karijes.

Ali ne zaboravite: trljam, trljam sve se puši, želim vam ugodan dan, lijep osmijeh i svjež dah.

 

Inga Vučković dr. med. dent.

https://www.stomatologija-vuckovic.hr

Oznake :