Veganstvo, zdravlje, recept i preporuke

000001 05/02/2019 1 Comment

Veganstvo, zdravlje, recept i preporuke

Prošli put sam pričao o ljubavi, pravdi i empatiji, a ovaj put o… hrani. Na kraju članka vas čekaju preporuke za namirnice koje bi vas mogle ugodno iznenaditi! Veganske namirnice su svuda oko nas. Svaki dućan ih ima. Veganska hrana je zapravo prisutna svuda oko nas, samo se ne zove „veganska hrana“ nego nam je poznatija pod slijedećim imenima: mahunarke (grah, grašak, leća, slanutak, bob), žitarice (riža, proso, pšenica, zob, ječam, heljda, kvinoja), orašasti plodovi (lješnjaci, orasi, bademi, indijski oraščići, brazilski orasi) i druga masnoća (maslinovo ulje, bučino ulje i druga ulja, chia sjemenke, lanene sjemenke, sezam, suncokretove sjemenke, bučine sjemenke, avokado), povrće i voće. Ništa komplicirano niti skupo. Sve što nam daje priroda. I sve što treba našem tijelu. Uz to, postoje i dodatne veganske namirnice kao što su tofu, seitan, tempeh, veganski sir, jogurt i majoneza. Većinu njih možemo naći u raznim dućanima: bio&bio, Interspar, Kaufland, Muller, DM, […]

Pročitaj više

Veganstvo – zbog čega ga odabrati?

000001 19/01/2019 No Comments

Veganstvo – zbog čega ga odabrati?

Ljubav, pravda, empatija… ističemo ih kao ljudske vrijednosti upravo zbog toga što pružaju – vrijednost, kako nama, tako i društvu. U genima nam je zapisano da se povezujemo i živimo s drugima uz pomoć ljubavi, pravde i empatije. Bez njih ne bismo opstali niti prosperirali kao vrsta. Društvo, kultura i religija nas također podsjećaju na važnost tih vrijednosti, iako ponekad izgleda kao da veličaju i druge, naizgled suprotne „vrijednosti“ suvremenog društva: mržnja, nejednakost, sebičnost. U konačnici, na nama samima ostaje da odlučimo koje vrijednosti želimo zadržati u svom životu. Iako nam se u zadnje vrijeme čini da našim društvom trenutno vlada sebičnost, mržnja i nemar za druge, ne mora biti tako. Naš urođeni unutarnji kompas za ljubav, pravdu i empatiju nas vodi kroz život i većinom funkcionira na potpuno nesvjesnom nivou. Kako se osjećate kada pročitate vijest o nasilniku koji je godinama zlostavljao svoju ženu i dijete? Osjećate li ljutnju […]

Pročitaj više

Zdravlje dok kažete ”mljac”

000001 09/01/2019 No Comments

Zdravlje dok kažete ”mljac”

Tko ne uživa u čokoladi kao slatkom grijehu nakon kojeg se svi kajemo, barem sada pred ljeto?! No, što kada bi vam rekla da već nekoliko kockica dnevno može pozitivno djelovati na vaše zdravlje, a pritom se nećete udebljati? Ako imate problema s povišenim krvnim tlakom i dijabetesom tipa 2 ovo bi za vas mogle biti slatke vijesti. U jednoj studiji znanstvenici su došli do zanimljivih rezultata. Konzumacija samo 25 grama tamne čokolade na dan može pomoći u regulaciji šećera u krvi, ali i visokog krvnog tlaka. Ne strahujte od viška kilograma, jer značajan porast tjelesne težine nije zabilježen. Ipak, ključ je umjerenost što je u ovom slučaju red čokolade. U čemu je tajna? Ispitanici kod kojih se zabilježilo poboljšanje jeli su tamnu čokoladu s 83% kakao udjela za razliku od grupe koja je konzumirala istu količinu bijele čokolade. Tamna čokolada obiluje polifenolima. Ovi spojevi na naš organizam djeluju poput […]

Pročitaj više

Priče o hrani i životu

000001 06/01/2019 No Comments

Priče o hrani i životu

Oduvijek ih pričam, te priče o hrani i životu, kao što i oduvijek pišem, točnije piskaram. Previše rasuta da riječi omeđim stranicama, ukrasim koricama, nadjenem im ime, takva sam. Nefokusirana i uvijek negdje na devedeset posto. Sve dok nije o hrani riječ. Tad se uozbiljim, umudrim, ušutim i uhvatim se posla. Bok, zovem se Sandra i moj je životni poziv riječima, fotografijama, mirisima, okusima i bojama pričati priče o hrani i životu. Autorica sam gastro bloga „O slanom & slatkom: o svemu.“  kojeg sam počela voditi iz čiste ljubavi prema hrani, kuhanju i gastronomiji raznih dijelova svijeta, ali i velikoj ljubavi prema fotografiji i pisanoj riječi. Iako, kako često kažem, sebe ne smatram nekom blogericom (posebno ne influencericom, kako me često nazivaju), ja samo pišem, fotkam i uživam u hrani, odnosno sve svoje strasti pokušavam objediniti na jednom mjestu koje se u današnjem svijetu zove gastro blog. S druge strane, […]

Pročitaj više

WARM UP COCKTAILS

000001 03/01/2019 No Comments

WARM UP COCKTAILS

Blagdani, (“Festive season”) vrijeme raznih pokušaja pravljenja toplih koktela kod nas doma. Puno kolega, a i ljubitelja dobrih napitaka koji su moji poznanici i prijatelji upitalo me za tople koktele i recepture, pa evo u suradnji sa Freeoglasnikom podijeliti ću neke sa vama. Inače, zadnjih godina sam često radio vruće koktele (barovi i eventi) i moram pohvaliti konzumente odnosno goste da su prepoznali kvalitetu i novosti u konzumaciji, tako sam imao vruće džin-tonike i isto tako tople i spicy koktele sa viskijem. Ono što je bitno znati kod toplih koktela je ako stavite vrhunske sastojke dobiti ćete fenomenalan ”warm up” koktele. Najveću pogrešku većina radi tako što to zanemaruje i želi zaradu na brzinu, ali poštujem i veselim se onim ugostitlejima koji vrednuju kvalitetu okusa, dizajn i neka slobodno naplate više jer trud koji je potreban i znanje o JAP (jaka alk pića) čine ipak razliku od ostalih u svemu, […]

Pročitaj više