HRANOM DO PREPLANULOG TENA

000001 15/06/2022 No Comments

HRANOM DO PREPLANULOG TENA

Dolaskom, odnosno trajanjem ljeta i viših temperatura, svi potajno priželjkujemo preplanuli ten. Brojni preparati koji ubrzavaju tamnjenje kože ili omogućavaju postizanje preplanulog tena ”preko noći” sadrže sastojke koji oštećuju našu kožu. Oni su jako korisni kao instant rješenje, ali osobno ne podržavam njihovo dugoročno korištenje tijekom ljetnih mjeseci. Pripremu kože za ljeto i more možemo započeti već i prije godišnjeg odmora i odlaska na more. Donosim Vam nekoliko savjeta kako pravilnim odabirom namirnica ubrzati tamnjenje kože i osigurati predivan mladenački sjaj. Studija provedena na jednom sveučilištu u Velikoj Britaniji pokazala je da su ispitanici atraktivnijima proglasili one kandidate koji su imali prirodni ten održavan unosom hrane bogatom karotenoidima, vitaminima i mineralima nego one koji su se izlagali suncu. Hrana koja obiluje beta karotenom ima najveći utjecaj u postizanju preplanulog tena. Osim toga, ona je bogata antioksidansima koji štite kožu od utjecaja štetnog sunčevog zračenja ali i drugih tvari iz okoline. […]

Pročitaj više

“SUOSJEĆAJNI ŠATOR” NA ZeGeVege FESTIVALU

000001 22/05/2022 No Comments

“SUOSJEĆAJNI ŠATOR” NA ZeGeVege FESTIVALU

Ako ste bili na 12. ZeGeVege festivalu u samom centru Zagreba pretprošlog vikenda, imali ste priliku probati i uživati u vrhunskim veganskim proizvodima i hrani, sudjelovati u kuharskim radionicama i poslušati vrijedna predavanja o veganstvu, zdravlju, suosjećanju i sportu. Ove godine sam zajedno sa svojom vrijednom VEGAN THUGZ ekipom organizirao „Suosjećajni šator“ na ZeGeVege festivalu. Cilj nam je bio informirati, zabaviti i potaknuti posjetitelje našeg šatora na razmišljanje o veganskom lifestyleu. Kako bi vam dočarao kako nam je bilo na festivalu, volio bi s vama podijeliti neke od aktivnosti koje smo organizirali. Slatko, čokoladno, vegansko iznenađenje za dobrodošlicu u suosjećajni šator. U nagradnoj igri „Zapamti i zaradi“ posjetitelji su imali šansu pročitati i zapamtiti nesvakidašnje činjenice o životinjama i veganstvu. Zatim smo ih testirali da vidimo koliko toga su zapamtili i… nagradili. Svi su se potrudili, točno odgovorili na pitanja i zaradili fine, zdrave nagrade. Častili smo posjetitelje s kavicom, […]

Pročitaj više

PREHRANA U JESEN

000001 14/08/2019 No Comments

PREHRANA U JESEN

Jesen polako nastupa sa svojim tmurnim i kišnim vremenom koje djeluju na raspoloženje, ali i metabolizam čovjeka. Zato je važno prehranu adekvatno prilagoditi tim uvjetima kako bi se osigurali svi organizmu neophodni nutrijenti te izbjegle prehlade, glavobolje, osjećaj umora i manjka snage. Kada promatramo jesensku prehranu, ista se u prvom redu bazira na sezonskom voću i povrću, među kojima možemo istaknuti bundeve, kupus, papriku, kukuruz, gljive te jabuke, kruške, grožđe i orašasto voće. Sve su to namirnice bogate nutritivnim tvarima, a većina je i niske energetske vrijednosti, pa se jesen može iskoristiti i za redukaciju tjelesne mase, ukoliko se, jasno, prehrana pravilno izbalansira. Bundeva se nerijtko naziva „kraljicom jeseni“, i to s pravom, jer je riječ o povrću bogatom prehrambenim vlaknima, mineralnim tvarima, vitaminima, a posebno beta karotenom. Sadrži dosta vode, niskokalorična je i lako probavljiva namirnica koja se može koristiti u pripremi juha, kao prilog ili u desertima, a […]

Pročitaj više

”VINTAGE ” KOKTELI U PONUDI BARA

000001 01/08/2019 No Comments

”VINTAGE ” KOKTELI U PONUDI BARA

Svijet spravljanja koktela sve se više razvija. Biti u žiži trendova i stilova iz cijelog svijeta, ključno je da bi se postalo vrhunski barmen ili Bar Manager (voditelj/vlasnik), također važno je da raspravljamo o tehnikama, dijelimo ih i primjenjujemo na sve koktele, pritom mislim na klasike, one nekadašnje i današnje. Naime, čini mi se da bez obzira na tehniku i suvremenost, ipak treba znati temelj i srž destilata, procesa proizvodnje, likera, kao i voća, povrća i začina kako bi svaka modernija tehnika koju primjenjujemo dala rezultat, odnosno, ukusan koktel. Jedna od tehnika je starenje u bocama/ bačvama ili odležavanje koktela. Ta je tehnika nastala u Londonu. Legendarni Nick Strangeway i Tony Conigliaro (obojica moji uzori) slučajno su napravili takav koktel. Kada je Tony jednu bocu Duboneta dobio na poklon te ju pospremio u podrum na tamno i suho mjesto i potpuno zaboravio na nju. Nakon godinu dana kada je čistio […]

Pročitaj više

Dijete za mršavljenje

000001 08/02/2019 No Comments

Dijete za mršavljenje

Mršavljenje je proces gubitka tjelesne mase kao posljedica manjeg dnevnog energetskog unosa od same potrošnje energije. Drugim riječima, ukoliko unosite manje hrane nego što je potrebno za cjelodnevne aktivnosti, brojka na vagi bit će manja. Jednadžba je, dakle, potpuno jednostavna. Ipak, realnost je drukčija i vječito pitanje kako smršaviti uvijek je aktualno, pogotovo s dolaskom proljeća i tanje odjeće. Kao nutricionistica svakodnevno se susrećem s klijentima kojima je glavno pitanje kako reducirati svoju prehranu i kako izgubiti na tjelesnoj masi. Ono što je bitno naglasiti je činjenica kako ne postoji idealna dijeta koja će svakoj osobi donijeti isti rezultat, nego je prehranu potrebno regulirati individualno, u skladu s posebnostima i zahtjevima pojedinca. Zato kad se odlučite za neki program regulacije tjelesne mase ili se jednostavno odlučite intenzivnije pozabaviti svojim zdravljem i izgledom, savjetujem da potražite stručnjaka koji će vam u tome pomoći. U životu ništa nije instant, pa tako ni […]

Pročitaj više

Veganstvo, zdravlje, recept i preporuke

000001 05/02/2019 1 Comment

Veganstvo, zdravlje, recept i preporuke

Prošli put sam pričao o ljubavi, pravdi i empatiji, a ovaj put o… hrani. Na kraju članka vas čekaju preporuke za namirnice koje bi vas mogle ugodno iznenaditi! Veganske namirnice su svuda oko nas. Svaki dućan ih ima. Veganska hrana je zapravo prisutna svuda oko nas, samo se ne zove „veganska hrana“ nego nam je poznatija pod slijedećim imenima: mahunarke (grah, grašak, leća, slanutak, bob), žitarice (riža, proso, pšenica, zob, ječam, heljda, kvinoja), orašasti plodovi (lješnjaci, orasi, bademi, indijski oraščići, brazilski orasi) i druga masnoća (maslinovo ulje, bučino ulje i druga ulja, chia sjemenke, lanene sjemenke, sezam, suncokretove sjemenke, bučine sjemenke, avokado), povrće i voće. Ništa komplicirano niti skupo. Sve što nam daje priroda. I sve što treba našem tijelu. Uz to, postoje i dodatne veganske namirnice kao što su tofu, seitan, tempeh, veganski sir, jogurt i majoneza. Većinu njih možemo naći u raznim dućanima: bio&bio, Interspar, Kaufland, Muller, DM, […]

Pročitaj više