EMPATIJA, SUOSJEĆANJE I VEGANSTVO

000001 13/01/2019 No Comments

EMPATIJA, SUOSJEĆANJE I VEGANSTVO

Pošto vam ovdje pišem o empatiji, suosjećanju i veganstvu, volio bih vam pokazati zbog koga to radim. Danas ću vam pokazati lica životinja koja žive u azilima i utočištima. Sve slike koje ću vam pokazati su slike koje sam snimio u azilu Prijatelji Čakovec, azilu za pse Udruga Pobjede u Osijeku i utočištu za životinje KOKI u Sloveniji. Razlika između azila i utočišta je u tome što u azilima žive psi, dok u utočištima uglavnom žive druge životinje. Također, psi u azilima čekaju udomitelje, dok životinje u utočištu žive tamo do kraja svog života. Psi koji se nalaze u azilima su psi koji su prije imali dom, kao i psi koji od djetinjstva nažalost žive na ulici. Kada ljudi ne bi kupovali pse, napuštali i zlostavljali ih, azili ne bi postojali. Udomljavanje pasa bi trebalo biti norma u svakom naprednom društvu jer „ljubav se ne kupuje“. Životinje u utočištima su […]

Pročitaj više

Zdravlje dok kažete ”mljac”

000001 09/01/2019 No Comments

Zdravlje dok kažete ”mljac”

Tko ne uživa u čokoladi kao slatkom grijehu nakon kojeg se svi kajemo, barem sada pred ljeto?! No, što kada bi vam rekla da već nekoliko kockica dnevno može pozitivno djelovati na vaše zdravlje, a pritom se nećete udebljati? Ako imate problema s povišenim krvnim tlakom i dijabetesom tipa 2 ovo bi za vas mogle biti slatke vijesti. U jednoj studiji znanstvenici su došli do zanimljivih rezultata. Konzumacija samo 25 grama tamne čokolade na dan može pomoći u regulaciji šećera u krvi, ali i visokog krvnog tlaka. Ne strahujte od viška kilograma, jer značajan porast tjelesne težine nije zabilježen. Ipak, ključ je umjerenost što je u ovom slučaju red čokolade. U čemu je tajna? Ispitanici kod kojih se zabilježilo poboljšanje jeli su tamnu čokoladu s 83% kakao udjela za razliku od grupe koja je konzumirala istu količinu bijele čokolade. Tamna čokolada obiluje polifenolima. Ovi spojevi na naš organizam djeluju poput […]

Pročitaj više

Priče o hrani i životu

000001 06/01/2019 No Comments

Priče o hrani i životu

Oduvijek ih pričam, te priče o hrani i životu, kao što i oduvijek pišem, točnije piskaram. Previše rasuta da riječi omeđim stranicama, ukrasim koricama, nadjenem im ime, takva sam. Nefokusirana i uvijek negdje na devedeset posto. Sve dok nije o hrani riječ. Tad se uozbiljim, umudrim, ušutim i uhvatim se posla. Bok, zovem se Sandra i moj je životni poziv riječima, fotografijama, mirisima, okusima i bojama pričati priče o hrani i životu. Autorica sam gastro bloga „O slanom & slatkom: o svemu.“  kojeg sam počela voditi iz čiste ljubavi prema hrani, kuhanju i gastronomiji raznih dijelova svijeta, ali i velikoj ljubavi prema fotografiji i pisanoj riječi. Iako, kako često kažem, sebe ne smatram nekom blogericom (posebno ne influencericom, kako me često nazivaju), ja samo pišem, fotkam i uživam u hrani, odnosno sve svoje strasti pokušavam objediniti na jednom mjestu koje se u današnjem svijetu zove gastro blog. S druge strane, […]

Pročitaj više

MAHUNARKE – JEFTINE, DOSTUPNE I ZDRAVE

000001 02/01/2019 No Comments

MAHUNARKE – JEFTINE, DOSTUPNE I ZDRAVE

Mahunarke ili leguminoze su velika skupina biljaka specifična po mahunama u kojima su smještene sjemenke, a u koju ubrajamo grah, grašak, bob, soju, mahune, leću, slanutak i kikiriki, koji se nerijetko pogrešno uvrštava u skupinu orašastih plodova. Gledajući s nutricionističkog aspekta, mahunarke predstavljaju idealan izbor namirnica zbog visokovrijednog nutritivnog sastava, zbog čega je FAO 2016. godinu preglasila „godinom mahunarki“. Mahunarke su najbolji izvor biljnih proteina s esencijalnim aminokiselinama, zbog čega su odlična zamjena mesu ukoliko se kombiniraju s ugljikohidratima, npr. riža s grahom, kao kombinacija komplementarnih proteina koja čini osnovu tradicionalne Južnoameričke prehrane. Osim toga, mahunarke su bogate topljivim i netopljivim prehrambenim vlaknima, niskomasne su namirnice (osim soje i kikirikija) koje sadrže nezasićene masne kiseline, bogate su vitaminima i mineralnim tvarima, najviše željezom, kalcijem, magnezijem, cinkom i selenom. Imaju niski glikemijski indeks, što znači da sporo podižu razinu glukoze u krvi čime su odličan izbor za prehranu dijabetičara, kao i […]

Pročitaj više