BORANI BANJAN: SLOŽENAC OD PRŽENIH PATLIDŽANA, RAJČICA I JOGURTA
000001 03/06/2022 No Comments

Putuje mi se. Strašno mi se putuje u krajeve gdje sve vrvi od mirisa kumina, za’atara, zemljane kurkume, paprenog čilija, pečenih patlidžana i sočnih rajčica. Tamo na Bliski istok mi se putuje, i dalje, dalje, gdje miješaju se kulture, jezici, narodi, gdje kuhaju se divna jela od povrća koja caruju stolovima, a ne miče mi se od doma. Opet sam dosljedna u svojoj kontradiktornosti. Sve po starom.
Predstavljam vam Borani banjan ili Banjan borani, slasno jelo od prženih patlidžana, pirjanog luka, rajčica i začina, u finom umaku od jogurta i češnjaka. Tako ću utažiti žeđ za putovanjem, tako ću među vlastite zidove donijeti mirise, okuse i boje za kojima čeznem. Ovo je divno jelo samo jedan od bisera afganistanske kuhinje i idealno je za vruće, ljetne dane pred nama. U Iranu ga zovu „Borani bademjan“ i slobodno kažem kako svaka bliskoistočna zemlja ima svoju verziju ovog jela jer ako negdje jedu patlidžane na vagone, onda je to upravo na Bliskom istoku. Jeste li ikad probali jela afganistanske kuhinje? (Vjerojatno se pitate otkud sam sad od cijele kugle zemaljske izvukla Afganistan?! Ha, eto, jesam!) Ako niste, evo prilike! Posebno ako ste poput mene, beznadno zaljubljeni u patlidžane.
Sočne rajčice i mesnati patlidžani uskoro će u potpunosti zavladati našim tržnicama, a kasnije kako se bude penjala živa na termometrima i svim domaćim (pa i onim urbanim) vrtovima; ispržite patlidžane, ispirjajte rajčice na luku, dodajte divne začine i hladni jogurt u koji ste dodali češnjak pa složite ovaj fantastičan složenac. Uživajte u spoju hladnog jogurta i toplih prženih patlidžana s mirisnim, pirjanim rajčicama. Poslužite ga uz friško pečeni kruh, naan ili tanki pita kruh. Jelo je izvrsno i kad se skroz ohladi, probajte!
Za vegansku varijantu izostavite jogurt ili napravite umak od tahinija (paste od sezama).
Borani banjan
Sastojci (za 4 osobe):
3 srednje velika patlidžana
2 veće glavice luka
2 režnja češnjaka
5-6 zrelih rajčica (ja koristim sortu šljivar)
1 svježa ljuta papričica (chili)
1 žličica kurkume
½ žličice kumina
maslinovo ulje
sol, papar
Za umak od jogurta:
150 g grčkog ili čvrstog jogurta
150 g tekućeg jogurta
2 režnja češnjaka
1 žlica maslinova ulja
prstohvat soli
nekoliko listića svježe metvice
*po želji 2-3 prstohvata za’atara
Priprema:
U zdjelici pomiješajte obje vrste jogurta (grčki je malo masniji i slađi, a klasični tekući ima finu kiselkastu notu, odlični su zajedno), dodajte sol, maslinovo ulje i protisnuti češnjak pa sve zajedno dobro izmiješajte. Prekrijte prozirnom folijom i stavite hladiti u hladnjak. Umak od jogurta mora biti skroz hladan.
Patlidžane operite, posušite pa ih narežite na ploške debljine 1 cm. Ploške patlidžana posolite pa ih složite na pladanj ili tanjur i pustite da odstoje barem 15 minuta kako bi ispustile tekućinu. Patlidžane dobro ocijedite (možete ih prekriti papirnatim ubrusima pa dobro pritisnuti dlanovima) pa ih ispržite na dobro zagrijanoj tavi u koju ste dodali par žlica maslinova ulja. Pržite ih sa svake strane po nekoliko minuta, dok ne omekšaju i ne dobiju lijepu zlatnu boju. Pržene patlidžane prebacite na tanjur koji ste prekrili papirnatim ubrusom kako bi se ocijedio višak masnoće.
Paralelno dok pržite patlidžane, napravite umak od rajčica. Luk očistite, prerežite po pola pa narežite na tanke ploške. Rajčice operite i narežite na manje kockice. Zagrijte dublju tavu, dodajte 2-3 žlice maslinova ulja, pa ubacite luk i pirjajte ga dok lagano ne omekša, oko 7-8 minuta. Dodajte mu protisnuti češnjak i nastavite pirjati još minutu, potom dodajte rajčice. Promiješajte, dodajte nasjeckanu ljutu papričicu, kurkumu i kumin, posolite i popaprite pa nastavite pirjati dok rajčica ne omekša i dok se ne reducira tekućina (oko 10 minuta).
U pripremljeni umak od rajčica dodajte polovicu prženih patlidžana, lagano protresite tavu i poklopite. Smanjite vatru na najmanje i nastavite lagano kuhati još 5-6 minuta, odnosno pustite da se patlidžani samo lagano „opare“ pod poklopcem. Protresite i lagano izmiješajte.
Završite jelo tako da u veću posudu ili zdjelu stavite polovicu hladnog jogurta, na jogurt dodajte rajčice s patlidžanima, gore složite preostale pržene patlidžane, prelijte ostatkom jogurta, dodajte još malo maslinova ulja, listiće svježe metvice i sve po želji pospite za’atarom.
Poslužite odmah uz topli kruh, naan ili tostirani, tanki pita kruh.
Sandra Rončević
https://oslanomislatkom.wordpress.com/
Ostavite komentar
Vaša email adresa neće biti objavljena. obavezna polja su označena *