ŠTO NIKAKO NE BI SMJELI RADITI

000001 21/05/2023 No Comments

ŠTO NIKAKO NE BI SMJELI RADITI

Postoje neke stvari koje ne bi smjeli raditi, a sigurno ih ponekad radite.

Da bi imali zdrave zube, oni trebaju biti čisti. Već dugi niz godina bavim se zdravljem zuba i njihovim vlasnicima. Zubi su nam jako važni jer s njima počinje sve. S njima grizete, žvačete i na kraju progutate hranu potrebnu za život.

Nikako ne žvačite brzo i žurite kad jedete! Svaki zalogaj bi trebalo 33 puta prožvakati kako bi on već u ustima bio spreman za apsorpciju. Znači, probava počinje u ustima. O tome ovisi rad vašeg želudca. On će se manje mučiti ako ste u ustima zalogaj dobro pripremili.
To vam je kao i svaki drugi posao. Dobra priprema-pola posla obavljeno.
Nakon hranjenja treba zube oprati.

informationcroatia

Nikako ne smijete prati zube odmah. Pričekajte 30–ak minuta. Zašto?
Zato jer se tokom hranjenja i žvakanja u ustima stvaraju kiseline i enzimi koji počinju razgradnju hrane. U tom trenutku je i vaša caklina manje tvrdoće pa je osjetljivija na četkanje.
Tako dolazi do oštećenja svakodnevnim četkanjem odmah nakon jela.

Nikako ne smijete prati zube ako ste neposredno prije pili Coca-colu ili konzumirali gaziranu i kiselu hranu i piće.
Često nakon finog mesnog obroka imamo problem sa zadržavanjem hrane među zubima.

Nikako ne smijete čistiti zube s drvenom čačkalicom.
U mojem radnom vijeku sam vidjela razne ostatke drvenih čačkalica među zubima koji su napravili velike probleme. Imate interdentalne četkice i konac. Otiđite u toalet i očistite to što vas smeta.
Bit ćete kulturniji, a i zubi će vam biti zahvalni.

Nikako ne smijete grickati olovke jer to ostavlja trag na vašim zubima.
Znam da dečki vole pivo, ali nikako ne otvarajte boce zubima!
Ako smo vam napravili krasne nove ljuskice ili estetske krunice, nikako ne trgajte sendviče zubima, nemojte pokušavati odgristi jabuku jer smo vas upozorili na to.
Ako smo vam konačno stavili aparatić za ravnanje zuba, nikako ne preskačite pranje i čišćenje zubi.

Nikako ne zaboravite osim četkice upotrijebiti i interdentalne četkice i konac. Tuš za zube će sjajno pomoći. Ako niste sigurni da li to dobro radite, dođite u ordinaciju, mi ćemo vam pomoći i sve objasniti.

Sad ću vas malo isprepadati. Bilo je slučajeva gdje smo morali skidati fiksni aparatić prije vremena jer pacijent nije održavao higijenu kako treba pa je bila opasnost od veće štete nego koristi.  Zamislite da skinemo aparatić i pacijent ima ravne zube, ali pune karijesa. Ukratko – imate li fiksni aparatić higijena na najjače!!!!!
Ako vam se dogodi da kad perete zube na nekom mjestu vam malo krvari, a vi onda drugi put preskočite to mjesto jer mislite da ste pretjerali. Nikako ne preskačite to mjesto, već naprotiv, trljajte još jače. To mjesto niste dobro prali, došlo je do upale i sluznica je meka i lako krvari. Znači, pojačajte tempo četkanja tamo gdje krvari. Ako ne prestane dođite u ordinaciju kod nas, mi ćemo provjeriti što se događa.

Nikako ne uvjeravajte stomatologa da redovno perete, končate zube i sve ostalo jer mi sve vidimo i sve znamo čim otvorite usta.

Eto to je bilo nekoliko stvari koje sigurno radite, a nikako ne bi smjeli.

Ako se sjetim još bit će i nastavak. Ugodno vam četkanje zuba.

Inga Vučković dr. med. dent.

https://www.stomatologija-vuckovic.hr