ČETKICE ZA ZUBE

000001 12/01/2020 No Comments

ČETKICE ZA ZUBE

Sigurno se uvijek iznova pitate: koju četkicu za zube bih trebao kupiti, koja je najbolja? Je li za mene bolja mekana četkica ili je bolje da je jako tvrda (takva sigurno bolje čisti). Je li električna bolja, možda sonična, čuo sam za interdentalnu, skroz sam zbunjen i stvarno ne znam što je za mene dobro?

Da, stvarno u tom izobilju četkica u trgovinama jako je teško znati koja je prava. Tako je to u životu sa svim stvarima. Ni partnera kad biramo nismo sigurni da li je pravi. No, tu je ipak ponuda malo manja, ali četkice je zaista teško izabrati. Za početak mislim da je najbolje posjetiti svog stomatologa, koji će zasigurno znati reći koja je četkica za vas najbolja. Tvrđa, mekša ili neka druga. Ja ću vam pokušati pomoći i razjasniti vam što mi doktori zubari smatramo dobrom četkicom i što je njen zadatak. Ona bi trebala dobro izribati i očistiti zube od plaka i izmasirati desni, a ne uništiti ih. Dakle, ovako ćemo. Postoje:

Manualne (ručne) četkice za zube

Četkice za zube koje pacijenti najčešće koriste. Svakako je najbolje odabrati četkicu sa što manjom „glavom“ četkice, kako bi ona mogla očistiti sve zube, posebno one smještene najviše distalno, to jest straga (na primjer  umnjake). Što je četkica manja lakše je s njom rukovati, doći do teško dostupnih mjesta, a i podražaj na povraćanje će biti manji. Iz parodontoloških razloga (brige prema mekim tkivima) najbolje je odabrati četkice s mekanim vlaknima (soft četkice za zube).

informationcroatia

One će djelovati nježno prema desnima, te ćemo na taj način prevenirati nastajanje recesija (povlačenje zubnoga mesa). Pri tome je izuzetno bitna tehnika četkanja, koja mora biti umjerenom silom (blagi pritisak), kružnim pokretima, tako da su vlakna četkice položena pod kutem od 45 stupnjeva, pola na zubnome mesu, a pola na zubu. Zubne naslage (plak) su mekane i već ih laganim pritiskom možemo ukloniti.

Električne četkice za zube

Danas se sve češće koriste, imaju rotirajuće glave. Odlične su za pacijente koji su manje manualno spretni jer četkica „sama obavi cijeli posao“. Trebamo ju jedino voditi po zubnome nizu. Većina danas ima ugrađen senzor pritiska i „timer“. Dobre su za velike, a i za male pacijente. Ponudite djetetu električnu četkicu, lijepo će se zabaviti i usput oprati zube.

 

Sonične četkice za zube

Četkice koje imaju vibrirajuće pokrete vlakana glave četkice (visokih frekvencija) za razliku od rotirajućih električnih četkica. Netko voli ovu četkicu , netko rotirajuću. Treba probati i jednu i drugu, pa odabrati.

Interdentalne četkice za zube

Četkice su koje služe za čišćenje interdentalnih prostora, odnosno prostora između dva zuba. Većina pacijenta ih je zamijenila korištenjem zubnoga konca, iako čišćenje intedrentalnim četkicama nikako ne bi trebali preskakati. Odlične su za korištenje tijekom ortodontske terapije kada čišćenje koncem nije moguće. Postoje različite veličine interdentalnih četkica označene različitim bojama (veličina i boja se razlikuju od proizvođača do proizvođača). Zgodne su jer su male i kada ih jednom počnete upotrebljavati, više ne možete bez njih. Ja sam ovisnica o njima.

Tuš za zube

Za mene je ovo KRALJ higijene usne šupljine. Svakom bih preporučila tuš za zube. Pogotovo ako imate neki protetski rad u ustima, ako imate puno ispuna velikih, ako imate problema s parodontom. To je dodatno sredstvo za održavanje higijene zuba i sluznice. Postoje razni proizvodi, kao i sve drugo. Što je jednostavniji stroj, to je bolji. Ja sam promijenila nekoliko vrsta i sad sam našla koji mi najbolje odgovara.

Eto nadam se da sam vam pomogla bar donekle. Bitno je prati zube i što više toga upotrijebite biti će čišći.

Ribajte, to je važno!

 

Inga Vučković dr. med. dent.

https://www.stomatologija-vuckovic.hr