POVRATAK U JEDNOSTAVNOST

000001 08/06/2022 No Comments

POVRATAK U JEDNOSTAVNOST

Opomena neprimjerenoj životnoj brzini u svakom novom danu i neumjerenoj trci za pokazivanjem i dokazivanjem materijalne i financijske moći stigla je brzo, nenajavljeno i svom silinom, zaustavljajući u trenu globalne, kontinentalne, regionalne i lokalne procese, veze i odnose. Iako smo puno puta mogli pročitati znanstvene najave virusnih širenja i mogućih posljedica u društvu i prostoru, malo se tko, izvan u pravilu tih politički i javno marginaliziranih krugova, zabrinuo i svojim političkim i upravljačkim djelovanjem usmjeravao sukladno znanstvenim najavama.

Potpuno nepripremljeni na zatvaranje praktički svega oko nas, zapravo smo vrlo jednostavno prihvatili u javno programiranom strahu puno ograničenja na koja dosad nismo bili navikli.
Upravo su taj strah od nepoznatog po nastanku, zakonitostima širenja i načinima zaustavljanja i statistika smrti svakodnevno javno pokazivana, učinili prihvaćanje ograničavanja osnovnih sloboda relativno jednostavnim, usprkos po mnogima upitnim načinima i razinama donošenja. Praktički bez protesta, javnih osuda, posebnih prekršaja, drugačijih pristupa (izuzev švedske posebnosti po svemu) i političkih dvojbi preko smo noći prihvatili društvenu, radnu, prostornu i svaku drugu jednostavnost kao novu vrijednost u našem okruženju.

Povratak svakodnevnom, jednostavnom, običnom i smislenom načinu života i osobnoj filozofiji življenja i smisla izveden pod pritiskom straha i odlaska vratio je izgubljene životne ideale na kojima valja nastaviti graditi idealizam postojanja i životnog nastavka. Istovremeno smo ponovo otkrili svijet oko nas s običnim stvarima i postupcima, nova jutra s kojima počinje svaki dan, vrijeme čiji vječan i trajan prolaz više ne primjećujemo kao nekad, plavetnilo iznad sebe, prirodu koja postoji i budi se za nas, zaboravljene poslove koji nas vesele i puno još toga zanemarenog u nametnutoj borbi i trci za vječnim imaginarnim i upitnim ciljevima po puno toga.

Programirani i javno usmjeravani dosezi postavljeni u pravilu po željama i interesu drugih, pojašnjavani kao univerzalni i globalni interes, pokrivani politički kao opća briga za sve i uopće ustrojeni zbog načina upravljanja, ovim su povratkom u jednostavnost poprimili svoj drugi, pravi za ukupnu populaciju i jedini mogući oblik vrednovanja.

Prestala su putovanja, nema više odlazaka u besmislene i nepotrebne kupovine, dokazivanja su materijalne i financijske moći pred drugima postala ovim drugima nebitna, utihnula su javna djelovanja velikih mrežnih faca, svi su postali jednako ranjivi virusnim djelovanjem i slično i neposredni je svijet oko nas postao bliži, vrjedniji, smisleniji, realniji, bogatiji, sadržajniji, raznovrsniji… Zapravo je takav uvijek i bio samo ga nismo takvim primjećivali niti doživljavali u besmislenom dokazivanju iracionalnih vrijednosti.

Pitanje je samo nastavka kad jednog dana ponovo osjetimo smiraj pritiska i straha od nepoznatog i naše snage otpora javnoj programiranosti koja će neminovno uslijediti u iracionalnoj potrebi globalne kontrole, pokazivanja moći, financijske akumulacije, političke centralizacije i pozicijske isključivosti. Uvijek se očekuju ljudski racionalizam, duhovna snaga, civilizacijski nastavak i misaono bogatstvo svojstveno čovjeku, iako nam to povijest nije u iracionalnim postupanjima pojedinaca uvijek pokazivala.

Formiranje osobne filozofije novog jutra i dana, vrijednosnog sustava i smisla nastavka nakon ovakvog kriznog udara ipak će bit jednostavnije i ljudskoj civilizaciji primjerenije. Povratak je u jednostavnost naših dana nenajavljeno ubrzana i ipak vjerojatno nije slučajna. Kao uostalom i puno toga oko nas.

 

Dr. sc. Stjepan Šterc
[email protected]

Kategorije : Knjige
Oznake :