Sydney – Čarobni grad

000001 13/01/2019 1 Comment

Sydney – Čarobni grad

Prvi grad u našoj australskoj avanturi je bio Melbourne; grad moderne arhitekture, grad gdje se održava jedan od 4 Grand Slama – čuveni Australian Open, grad kulture, noćnog života, fantastične kuhinje….. Sydney je, barem za mene, ipak više grad po mojoj mjeri. Njegovo srce je živopisna luka Sydney Harbour, jedna od najvećih prirodnih luka na svijetu koja vrvi trajektima, jedrilicama i ostalim plovilima. Iz luke svako malo isplovljavaju trajekti i najbolji način da doživite svu njegovu ljepotu je da se ukrcate na jedan od njih. Mnogo je trajektnih linija, a najpoznatije su linije za Manly, Watsons Bay i Taronga zoološki vrt iz kojeg se pruža prekrasan pogled na luku, na Sydneysku operu i Hourbor Bridge.

Najeća turistička atrakcija u Australiji je dakako Sydneyska opera. Negdje sam pročitao da je to jedna od najfotografiranijih građevina na svijetu. I ja sam okinuo barem 50 fotki! Ima čak 5 koncertnih dvorana i oko nje sve vrvi životom – tu je šetnica, mnogi barovi i restorani. Svaki dan ima raznih događanja, pogotovo tijekom svibnja i lipnja kada se održava Vivid festival, godišnji festival svjetla, muzike i ideja, tijekom kojeg krov opere postaje platno koje se putem svjetlostnih efekata oslikava raznim motivima. Dok smo mi bili u Sydneyu na krov su svaku večer točno u 19:00 sati projicirali animaciju sastavljenu od aboridžinskih priča, slika i motiva, uz prateće zvukove didgeridooa, uz koje nam se digla svaka dlačica na tijelu. Fantastična predstava koju smo gledali svaki dan za vrijeme boravka u Sydneyu! Na Harbour Bridge se nismo penjali, što mi je sada žao, ali odbila nas je cijena od 300-tinjak australskih dolara po osobi. Prava sitnica rekao bi sir Oliver!

Inače, ovaj most popularno zovu vješalica zbog njegove konstukcije.

Ako ste u Sydneyu svakako posjetite nagrađivani Taronga zoološki vrt. Nisam pobornik držanja životinja u zatočeništvu, ali u ovom vrtu su zbilja učinili sve da bi se životinje osjećale što bliže svojem prirodnom obitavalištu, koliko je naravno to moguće i zbilja je jedan od najboljih na svijetu.

U vrtu se nalazi preko 4000 životinja, i s obzirom na tako veliki broj životinja ima jako puno volontera koji se brinu o životinjama. Ti volonteri, osim što brinu o životinjama, prilaze zainteresiranim turistima i rado odgovaraju na sva pitanja o ‘njihovim’ životinjama. Preko cijelog vrta vozi žičara, tako da životinje možete gledati i iz zraka.

Bonus: svako malo u šetnji vrtom ugledat ćete Sydneysku operu preko puta.

Na samo pola sata vožnje trajektom od luke nalazi se gradska četvrt, nekada gradić, Manly u kojem je sve u znaku surfinga. Ovisno o valovima pogodan je za početnike i za naprednije surfere.

Baš kada smo došli na plažu postavljeni su znakovi koji upozoravaju da je uočen morski pas u blizini i da ulazite u more na svoju odgovornost. Izgleda da to baš nikoga nije pretjerano uznemirilo, jer i dalje je u moru bilo mnoštvo surfera koji su lovili svoj savršeni val.

Malo sam bio u šoku jer je u moru bilo i dosta djece koja su učila surfati. Svaka grupa djece ima svoje boje surf odijela, pa mi je izgledalo kao da su na satu tjelesnog odgoja.

Mi igramo nogomet i košarku, a oni na satu tjelesnog surfaju. Wow!

Alan

http://www.alangrubelic.com/

https://www.instagram.com/alan.grubelic/?hl=hr

https://www.facebook.com/gruby02dec

 

Kategorije : Foto Putopisci
Oznake :